Κόσμος

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Ουκρανία «αξίζει» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιστρέψο…

Zelenski Erdogan

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Ουκρανία «αξίζει» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, Μόσχα και Κίεβο πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

«Η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία και η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα υποστηρίξουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις», τόνισε επίσης.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως θα παραταθεί η συμφωνία που καθιστά δυνατές τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο, δήλωσε ο Ερντογάν.

Χθες, Παρασκευή (7/7), ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από πρόσκληση του πρώτου στον δεύτερο.

Μετά τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που είχαν στο Μέγαρο Βαχντετίν, Ερντογάν και Ζελένσκι θα έχουν συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες τους για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που πρόκειται να εκπνεύσει στις 17 Ιουλίου και της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, περισσότεροι από 32 τόνοι σιτηρών μεταφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.

Μετά τη συνάντηση, Ερντογάν και Ζελένσκι δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ σημαντικές».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω Twitter, ανέφερε πως διαπραγματεύτηκαν για την ασφάλεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και για την ασφάλεια γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο. «Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη που έλαβα για την εδαφική μας ακεραιότητα και κυριαρχία, για τη φόρμουλα για την Ειρήνη. Μιλήσαμε για την προστασία των χωρών μας και των λαών μας». Επιπλέον, ανέφερε πως θα συζητήσει με τον Ερντογάν ξεχωριστά το θέμα των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σε φορτισμένο κλίμα η συνάντηση Ερντογάν – Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη

Η αναφορά του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ζήτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έγινε τώρα αφορμή να φορτιστεί το κλίμα στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι «η έλλειψη ενότητας εντός του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύει απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια», αναφερόμενος στο τουρκικό βέτο ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όταν αυτή εξακολουθεί να ανοίγει την αγκαλιά της στους τρομοκράτες, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν υποδεχτεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών για τη στάση της της Άγκυρας στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μια χώρα όπου οι τρομοκράτες έχουν ξεφύγει; Πώς μπορεί μία χώρα που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ;» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη.

Με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα (10/7) στο Βίλνιους, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής, σε μια προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της, είπε επίσης ότι τάσσεται υπέρ της «πολιτικής των ανοιχτών θυρών».

Το πρωί του Σαββάτου (8/7) ο πρόεδρος Ζελένσκι θα επισκεφθεί το Φανάρι, όπου στις 10 θα συναντηθεί με το Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

To Top