Κόσμος

Σε 12 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ρώσος ακαδημαϊκός Βαλέρι Γκολούμπκιν – «Παρέδωσε» μυστικά στο…

Valery Golub

Σε 12 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο Ρώσος ακαδημαϊκός Βαλέρι Γκολούμπκιν – «Παρέδωσε» μυστικά στο ΝΑΤΟ

Δικαστήριο της Ρωσίας έστειλε στη φυλακή τον ακαδημαϊκό Βαλέρι Γκολούμπκιν, τον οποίο καταδίκασε σε 12 χρόνια φυλάκιση, γιατί τον βρήκε ένοχο πως παρέδωσε κρατικά μυστικά στο ΝΑΤΟ.

Ο Γκολούμπκιν εργαζόταν στη Σχολή θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Αεροδυναμικής του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας, ενώ το δικαστήριο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Ο Γκολούμπκιν, συνελήφθη το 2020 ως ύποπτος για την παράδοση μυστικών εγγράφων σε μια από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι ο Γκολούμπκιν αρνήθηκε τις εναντίον του κατηγορίες.

Αρκετοί Ρώσοι επιστήμονες έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για εσχάτη προδοσία τα τελευταία χρόνια με την υποψία ότι παρέδωσαν ευαίσθητες πληροφορίες σε ξένους.

Οι επικριτές του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι οι συλλήψεις είναι συχνά αποτέλεσμα μιας αβάσιμης παράνοιας, κάτι που οι αρχές αρνούνται.

Μια ποινική υπόθεση ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον ενός από τους τρεις Ρώσους επιστήμονες ειδήμονες στους υπερηχητικούς πυραύλους οι οποίοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για εσχάτη προδοσία.

To Top