Τεχνολογία

Σε έναν κόσμο άπειρης τεχνητής νοημοσύνης, το νέο αντικείμενο πολυτελείας θα είναι οι άνθρωποι

ai humans

Σε έναν κόσμο άπειρης τεχνητής νοημοσύνης, το νέο αντικείμενο πολυτελείας θα είναι οι άνθρωποι

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τον κόσμο. Τα νέα μοντέλα AI μπορούν πλέον να δημιουργούν αυτόματα κείμενα, εικόνες και βίντεο, κώδικες λογισμικού, προσφέρουν ιατρικές διαγνώσεις και αλλάζουν τα δεδομένα στην αγορά εργασίας. Τα εμπόδια στη χρήση της νέας τεχνολογίας εξαφανίζονται γρήγορα και σταδιακά διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα σε κάθε τομέα της ζωής των ανθρώπων.

Οι θιασώτες της νέας εποχής υποστηρίζουν πως αυτή η εξέλιξη είναι ευλογία για την κοινωνία. Η αποτελεσματικότητα θα ενισχυθεί και τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα γίνουν πιο προσιτά για όλους. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Business Insider, υπάρχει και ένα μελανό σημείο σε αυτή την θεώρηση: Σε ένα κόσμο αφθονίας που δημιουργείται από μηχανές, οι ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες και η ανθρώπινη εμπειρία θα γίνονται όλο και πιο σπάνιες, πιο πολύτιμες και επομένως πιο επιθυμητές.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιεί όλο και περισσότερο τις υπηρεσίες για τον περισσότερο κόσμο, όμως οι πλουσιότεροι θα μπορούν να πληρώνουν για μια αποκλειστική πρόσβαση στους καλύτερους επαγγελματίες ανθρώπους. Και όσο περισσότεροι θα αυξάνονται οι «ρομπο-σύμβουλοι», οι «ρομπο-εκπαιδευτικοί», οι «ρομπο-σεφ» και οι πάσης φύσεως «ρομπο-επαγγελματίες» τόσο πιο έντονη θα είναι η παρόρμηση των πλουσιότερων να απευθυνθούν και να προσλάβουν έμπειρους ανθρώπους.

Για παράδειγμα στην εκπαίδευση, τα μοντέλα AI εκτιμάται πως θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται για την καθοδήγηση των μαθητών και τον σχεδιασμό των μαθημάτων από τους δασκάλους. Το διαχρονικά «χρυσό» εκπαιδευτικό πρότυπο, σε κάθε γωνιά του κόσμου, είναι να μπορούσε κάθε μαθητής να είχε από έναν δάσκαλο. Καθώς οι πόροι είναι περιορισμένοι, η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρουν ειδικοί, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην εξατομίκευση της εκπαιδευτικής εμπειρίας.

Κι όμως, στα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Silicon Valley, όπου έχουν την έδρα τους οι τεχνολογικοί κολοσσοί οι οποίοι αναπτύσσουν τα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, επιλέγουν για τα παιδιά τους σχολεία, όπου οι δάσκαλοι δουλεύουν με μικρές ομάδες μαθητών. Πρόκειται για σχολεία που τα δίδακτρα κοστίζουν έως και 60.000 το χρόνο και η ζήτηση μεταξύ της ελίτ διαρκώς ενισχύεται.

Ένα άλλο παράδειγμα αντλείται από τους οικονομικούς συμβούλους για τη διαχείριση της περιουσίας. Ενώ τα μοντέλα AI εκπαιδεύονται σε τεράστιο πλήθος δεδομένων για να μπορούν να προσφέρουν τις κατάλληλες οικονομικές συμβουλές, οι πιο πλούσιοι βασίζονται σε ταλαντούχους επαγγελματίες που προσλαμβάνονται κατά αποκλειστικότητα για να επιβλέπουν τα χρήματά τους.

Όπως υπογραμμίζουν ειδικοί στο χώρο, μια μηχανή μπορεί να συγκεντρώσει όλα τα ιστορικά δεδομένα, αλλά το σύστημα δεν είναι σταθερό και οι παίκτες και οι αγορές πρέπει να ανταποκρίνονται γρήγορα στα παγκόσμια γεγονότα και τις εξελίξεις. Οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά καλοί στο να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις, μαθαίνουν γρήγορα από μια μικρή ποσότητα δεδομένων, ενώ τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται βουνά πληροφοριών για να εκπαιδευτούν.

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ολοένα και πιο «ρομποτικά». Σύντομα, οι ανθρώπινοι δημιουργοί περιεχομένου θα ανταγωνίζονται περιεχόμενο που δημιουργείται από μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Mark Zuckerberg, παρουσίασε περισσότερους από 25 νέους βοηθούς AI με διαφορετικές προσωπικότητες που χρησιμοποιούν εικόνες διασημοτήτων. Οι χρήστες θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με αυτά τα bots στις πλατφόρμες της εταιρείας στο μέλλον. Όμως και σε αυτή την περίπτωση το περιεχόμενο θα είναι πρακτικά άπειρο και η αλληλεπίδραση με την πραγματική ανθρώπινη διασημότητα θα γίνει πιο σπάνια και πιο πολύτιμη.

Εν τω μεταξύ, σχολιάζει το Business Insider, όταν ο Mark Zuckerberg  χαλαρώνει εκτός δουλειάς αφιερώνει μέρος του χρόνου σε ένα πολύ ανθρώπινο χόμπι: Συμμετέχει με άλλους ανθρώπους σε διαγωνισμούς πολεμικών τεχνών.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Med-PaLM 2 της Google DeepMind, γίνονται απίστευτα καλά στο να απαντούν σε ιατρικές ερωτήσεις και να αναλύουν ιατρικά δεδομένα και ακτινογραφίες. Αλλά όταν οι πλούσιοι γονείς έχουν πραγματικά άρρωστα παιδιά, εξακολουθούν να αναζητούν τους πιο έξυπνους γιατρούς στους σχετικούς τομείς της ιατρικής.

Πολλές τυπικές, κοινές καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από λογισμικά ή ακόμα και μηχανές. Οι επαναλαμβανόμενες εργασίες στην εργασία, οι υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν, αλλά και πολλές ακόμη που θα μπορούσαν να αναφερθούν, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όμως θα συνεχίσουν να υπάρχουν και άλλες καταστάσεις, στις οποίες οι άνθρωποι θα αναζητούν άλλους ανθρώπους για να εξυπηρετηθούν. Και αυτές οι δραστηριότητες θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο σε πεπερασμένους ανθρώπινους πόρους και σημαντικές εμπειρίες.

Εν τέλει, όπως σημειώνει στο Business Insider ο Kevin Hartz, ένας επιχειρηματίας κεφαλαίου επιχειρηματικού κινδύνου που τώρα προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου της Eventbrite, «οι ζωντανές εμπειρίες θα είναι το νέο αγαθό πολυτέλειας».

To Top