Κόσμος

Σλοβακία: Το λαϊκιστικό κόμμα του Ρόμπερτ Φίκο προηγείται με το 90% και πλέον των ψήφων καταμετρημέν…

AP23273744582191

Σλοβακία: Το λαϊκιστικό κόμμα του Ρόμπερτ Φίκο προηγείται με το 90% και πλέον των ψήφων καταμετρημένο

Σε θέση οδηγού βρίσκεται το λαϊκιστικό κόμμα Smer-SD («Κατεύθυνση-Σλοβακική Σοσιαλδημοκρατία»), του τρις πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Σάββατο στη Σλοβακία, εξασφαλίζει το 23,69% με το 90,15% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί.

Το κεντρώο-φιλελεύθερο κόμμα Προοδευτική Σλοβακία (ΠΣ), του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μιχάλ Σιμέτσα, το οποίο φερόταν κατά δύο exit poll να οδεύει σε νίκη, έχει πλέον περάσει στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνει το 15,68% των ψήφων, μπροστά από το HLAS-SD του Πέτερ Πελεγκρίνι, το οποίο υποχωρεί στο 15,43%.

Οι χθεσινές εκλογές στο κράτος των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλος της ΕΕ και του NATO, χαρακτηρίζονταν καθοριστικές για το εάν η Μπρατισλάβα θα παραμείνει στη ρότα ταύτισης με τη Δύση ή εάν θα στραφεί στη Ρωσία. Η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από υψηλά επίπεδα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα που θα επικρατήσει θα χρειαστεί να συμμαχήσει με μικρότερα για να σχηματίσει κυβέρνηση με πλειοψηφία στο σλοβάκικο κοινοβούλιο των 150 εδρών.

Η επόμενη κυβέρνηση θα αντικαταστήσει συμμαχία της κεντροδεξιάς, στην εξουσία από το 2020, που μεταβλήθηκε τρεις φορές σε τρία χρόνια, πάντως προσέφερε αξιόλογη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια θυελλώδους προεκλογικής εκστρατείας με πολλές σκληρές συγκρούσεις ανάμεσα στους υποψήφιους, ο κ. Φίκο καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ καθώς και των ΛΟΑΤΚΙ+.

To Top