Ελλάδα

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για τη Δομή Μαλακάσας

nb fb

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός για τη Δομή Μαλακάσας

«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Δομή της Μαλακάσας καθώς ακύρωσε ως αντισυνταγματικό το διαγωνισμό για τη χωροθέτηση της κατασκευής της στο στρατόπεδο Γερακίνη του Δήμου Ωρωπού.

Συγκριμένα, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με απόφαση της (1532/2023) ακύρωσε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις μεταξύ των οποίων και της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η ίδρυση και κατασκευή δομής εντός αναδασωτέας έκτασης είναι συνταγματικώς ανεκτή υπό την προϋπόθεση ότι δεν εξευρίσκονται άλλες, μη αναδασωτέες και κατάλληλες προς τούτο, εκτάσεις, ενώ εν προκειμένω δεν προέκυπτε ότι η διοίκηση προέβη σε έρευνα περί την ύπαρξη άλλων κατάλληλων εκτάσεων, που δεν απολαύουν της προστασίας του άρθρου 117 παρ. 3 του Συντάγματος.

Επιπλέον, στην επίμαχη απόφαση σημειώνεται ότι «παρά τα κριθέντα με προηγούμενη αναβλητική απόφαση [1287/2022] του Συμβουλίου της Επικρατείας, «δεν γνωμοδότησε η αρμόδια Δασική Αρχή πριν από την υπαγωγή του έργου σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις»».

To Top