Οικονομία

Στη «γυάλινη σφαίρα» του Economist: Οι 10 επιχειρηματικές τάσεις του 2024

ot global economy1 768x450 1

ot global economy1 768x450 1

Με το 2024 να μετρά ήδη μερικά 24ωρα, ο Economist βγάζει τη «γυάλινη σφαίρα» του και επιχειρεί τις πρώτες του εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η παγκόσμια οικονομία το 2024. Σε εκτενές του δημοσίευμα καταγράφει τις δέκα επιχειρηματικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το τρέχον έτος, και αναλύει τις προοπτικές για 15 βιομηχανικούς κλάδους.

Σύμφωνα με το αφιέρωμα, η γεωπολιτική θα παίξει καθοριστικό ρόλο για μία ακόμα χρονιά, καθώς η διαμάχη ΗΠΑ -Κίνας εντείνεται και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα συνεχίζονται. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσουν και οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες θα ανοίξουν τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Τα σημεία συμφόρησης της εφοδιαστικής αλυσίδας θα χαλαρώσουν, μαζί με τις τιμές των εμπορευμάτων.

Αλλά το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί μόνο κατά 2,2% εν μέσω άτονης ανάπτυξης κυρίως στις πλούσιες χώρες. Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα τα πάνε καλύτερα, αν και η Κίνα θα χάσει τις εταιρικές επενδύσεις από τους ανταγωνιστές. Οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν νέους περιβαλλοντικούς κανόνες και ίσως έναν παγκόσμιο ελάχιστο φορολογικό συντελεστή.

Δέκα επιχειρηματικές τάσεις για το 2024

  • Οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Αμερικής, αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια καθώς οι τιμές αυξάνονται αργά. Με τον παγκόσμιο πληθωρισμό να παραμένει στο 5%, ωστόσο, οι καταναλωτές παραμένουν φειδωλοί.
  • Εν μέσω προσπαθειών για επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής, η κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξάνεται κατά 11% σε νέο υψηλό. Όμως τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να καλύπτουν πάνω από τα τέσσερα πέμπτα της ενεργειακής ζήτησης.
  • Οι δαπάνες πληροφορικής ανθίζουν, καταγράφοντας αύξηση κατά περίπου 9%. Η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής δημιουργεί πρωτοσέλιδα και κυριαρχεί στη επικαιρότητα, ωστόσο αλλά παράγει λίγα πολύτιμα έσοδα.
  • Το χάσμα μεταξύ της υποδομής που χρειάζεται ο κόσμος και αυτού που αποκτά ανέρχεται σε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να καλύψει την τρύπα των υποδομών της, η ακαθάριστη πάγια επένδυση της Ασίας επεκτείνεται κατά 4%.
  • Τα έσοδα στη διαφημιστική βιομηχανία αυξάνονται κατά 5%, χάρη στις προεδρικές εκλογές στην Αμερική και σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού.
  • Ο διεθνής τουρισμός ξεπερνά τη γεωπολιτική και οικονομική αβεβαιότητα για να δημιουργήσει έσοδα ρεκόρ ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές και  την αύξηση των ταξιδιών μετά την πανδημία.
  • Ένας γκριζαρισμένος κόσμος ξοδεύει έντονα για την υγεία. Με περίπου ένα στα δέκα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί το ένα δέκατο του παγκόσμιου ΑΕΠ .
  • Η Αμερική δαπανά 886 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, υποστηρίζοντας την Ουκρανία και αντιμετωπίζοντας την Κίνα – της οποίας οι γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων, ενισχύουν επίσης την άμυνά τους.
  • Τα ηλεκτρικά οχήματα επιταχύνονται, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή κρατική υποστήριξη. Ένα στα τέσσερα νέα αυτοκίνητα είναι plug-in, με περισσότερα από τα μισά από αυτά να πωλούνται στην Κίνα.
  • Με το 60% των αμερικανικών επιχειρήσεων να επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, το ένα πέμπτο των αμερικανικών γραφείων είναι άδεια. Οι λιγότερο χαλαροί εργοδότες της ΕΕ θα διατηρήσουν το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας σε μόλις 8%.

Στο μικροσκόπιο 15 κλάδοι της βιομηχανίας Αυτοκίνητο

Η αυτοκινητοβιομηχανία θα παραμείνει σε χαμηλές ταχύτητες το 2024. Οι παγκόσμιες πωλήσεις θα χάσουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία, με μόλις 3% περισσότερα νέα αυτοκίνητα και 1% περισσότερα επαγγελματικά οχήματα σε σχέση με το 2023. Αλλά τα ηλεκτρικά οχήματα ( EV s) θα προχωρήσουν με ταχύτητα. Σχεδόν το 25% των νέων αυτοκινήτων θα είναι plug-in και πάνω από τα μισά που πωλούνται στην Κίνα.

russia cars scaled Άμυνα και αεροδιαστημική

Καθώς η Ουκρανία μάχεται και οι σχέσεις ΗΠΑ -Κίνας οξύνονται, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς. Περίπου το ένα τρίτο των μελών του ΝΑΤΟ αναμένεται να πετύχει έναν μακροχρόνιο στόχο να δαπανήσει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα – ένα ευπρόσδεκτο δώρο για τα 75α γενέθλια της συμμαχίας.

Η Αμερική, η χώρα με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στον κόσμο, θα δαπανήσει περίπου 886 δισ. δολάρια. Περίπου 13 δισ. δολάρια θα πάνε στην Ουκρανία. Περαιτέρω δαπάνες θα εξοπλίσουν την αμερικανική αεροπορία με μαχητικά νέας γενιάς.

Το ξεφάντωμα του θείου Σαμ θα προσελκύσει επιχειρηματικά κεφάλαια σε στρατιωτικές νεοσύστατες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και θα ενισχύσει την άμυνα του διαστήματος, καθώς οι Αμερικανοί επισκέπτονται ξανά τη Σελήνη μετά από μια παύση 52 ετών.

Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός της Αμερικής, ωστόσο, θα αυξηθεί κατά μόλις 3%, ακολουθώντας τόσο τον πληθωρισμό όσο και τις τυπικές κινεζικές αυξήσεις της τάξης του 7%.

Ο φόβος της Κίνας παράλληλα, θα ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες στην Ασία.

Ενέργεια

Αν και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 11% σε νέο υψηλό, τα ορυκτά καύσιμα θα καλύψουν περίπου το 80% της ενεργειακής ζήτησης το 2024. Η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1% καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν. Ωστόσο, η υψηλότερη παραγωγή στη Σαουδική Αραβία και την Αμερική θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι. Η χρήση άνθρακα και φυσικού αερίου θα αυξηθεί επίσης, παρά τις αμφιβολίες των επενδυτών για τον άνθρακα. Η Βρετανία και ίσως η Ιταλία θα κλείσουν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η καύση θα παράγει 70% περισσότερες εκπομπές άνθρακα το 2024 από ό,τι το 1990, αψηφώντας τους στόχους της καθαρής ενέργειας.  Η κατανάλωση αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα φτάσει το διπλάσιο του επιπέδου του 2019, ενισχυμένη από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού της Αμερικής και το σχέδιο RE Power EU .

Το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα μειωθεί, αλλά θα εξακολουθεί να είναι 10-15% πάνω από τα επίπεδα του 2020. Τουλάχιστον 11 πυρηνικοί αντιδραστήρες θα ανοίξουν.

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα σταματήσουν το 2024 και τα κέρδη πολλών τραπεζών θα διολισθήσουν. Ο περιορισμός των καθαρών εσόδων από τόκους και το πλήγμα στα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων θα έχουν επιπτώσεις στους Αμερικανούς δανειστές. Οι περισσότερες τράπεζες της ΕΕ θα δουν τα επισφαλή δάνεια να μειώνονται μετά από ένα δύσκολο 2023 και θα μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα εκδίδοντας χρέη. Οι ασιατικές τράπεζες θα καταγράψουν ισχυρότερη ανάπτυξη καθώς η Κίνα επεκτείνει τη στήριξη για την προβληματική αγορά ακινήτων της.

Ο αριθμός των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των ταμειακών μηχανών θα μειωθεί περαιτέρω εν μέσω μιας στροφής προς την ψηφιακή τραπεζική. Οι τράπεζες της ΕΕ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο τραπεζικών stablecoins. Ακόμα κι έτσι, το «shake-out» στο fintech δεν έχει τελειώσει, με πολλούς επενδυτές να απαιτούν κερδοφορία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι αγορές μετοχών θα ευημερήσουν, χάρη στις δυναμικές αναδυόμενες αγορές και τις μετοχές τεχνολογίας.

Η εφαρμογή των κανόνων τραπεζικού κινδύνου της Βασιλείας III θα εισέλθει στην τελική της φάση στα δύο τρίτα των χωρών.

banks 768x512 1 1

Η εφαρμογή των κανόνων τραπεζικού κινδύνου της Βασιλείας III θα εισέλθει στην τελική της φάση

Τρόφιμα και γεωργία

Σύμφωνα με την Economist Intelligence η πτώση των τιμών των καυσίμων και των λιπασμάτων και η καλή σοδειά το 2024, θα ωθήσουν προς τα κάτω τον δείκτη τιμών των γεωργικών προϊόντων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Αλλά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την πρόβλεψη – και για τις προμήθειες τροφίμων στον κόσμο. Ο πόλεμος και η κακοκαιρία θα προκαλέσουν πείνα σε περισσότερους από 345 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η αβεβαιότητα επικρατεί στην επισιτιστική ζώνη της Μαύρης Θάλασσας: ο ρωσικός αποκλεισμός των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προμήθειες.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκαλείται από τα θερμότερα νερά στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα δημιουργήσει ασταθείς καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να κοστίσουν στην παγκόσμια οικονομία 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κυβερνήσεις θα ανταποκριθούν σε τέτοια προβλήματα με επιδοτήσεις και ελέγχους τιμών.

agro 0909

Η αβεβαιότητα επικρατεί στην επισιτιστική ζώνη

Φροντίδα υγείας

Τα χρήματα δεν θα θεραπεύσουν όλες τις ασθένειες για τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης το 2024. Οι δαπάνες για την υγεία, που εξακολουθούν να ενισχύονται από την πανδημία και τον πληθωρισμό, θα αρπάξουν περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ακόμα κι έτσι, το 10% της ανθρωπότητας θα είναι 65 ετών και άνω. Οι ανεπτυγμένες χώρες με γήρανση του πληθυσμού θα ανταγωνίζονται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Πολύ περισσότερο ιατρικό προσωπικό θα υποστεί εξάντληση και κάποιοι θα τα παρατήσουν.

Οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να καλύψουν τα κενά. Σχεδόν το 80% των δαπανών θα προέλθει από δημόσιες πηγές, όπως η φορολογία ή η υποχρεωτική ασφάλιση, από 75% πριν από την Covid. Η Αίγυπτος θα επεκτείνει το σχέδιο καθολικής ασφάλισης υγείας σε περισσότερες πόλεις. Η Σλοβενία ​​θα προετοιμάσει ένα σχέδιο μακροχρόνιας φροντίδας.

Η Ινδία θα δυσκολευτεί να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία πριν από τις εκλογές. Η Αμερική θα επικεντρωθεί στη μείωση του κόστους και τον τερματισμό ή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αμβλώσεων, ανάλογα με την πολιτεία. Η ιδιωτική περίθαλψη θα δει αποσπασματική ανάπτυξη: η Amazon και η Walmart θα δημιουργήσουν νέες κλινικές, αλλά η CVS Health θα μειώσει το προσωπικό.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων θα ξεπεράσουν τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, με την Αμερική να καταπίνει πάνω από το ένα τρίτο και την Κίνα το ένα δέκατο. Οι λήξεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αυξάνονται. Το 2024 φάρμακα αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών φαρμάκων βιοτεχνολογίας, θα συναντήσουν τον ανταγωνισμό από φθηνότερα γενόσημα. Οι ερευνητές θα παλέψουν για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας m RNA , καθώς οι δοκιμές φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας αυξάνονται. Η πανδημία θα έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά δεν θα ξεχαστεί: ένα προσχέδιο παγκόσμιας συμφωνίας θα βοηθήσει στην προετοιμασία για την επόμενη.

Υποδομές

Η βελτίωση της γηρασμένης υποδομής της Αμερικής μπορεί να μην είναι η κορυφαία προτεραιότητα των ψηφοφόρων κατά την επιλογή προέδρου. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν θα καυχηθεί για τις προσπάθειές του να επανεκκινήσει την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές. Οι ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις της Αμερικής, ένας δείκτης για τις δαπάνες υποδομής, θα αυξηθούν κατά λιγότερο από 1% σε πραγματικούς όρους το 2024, έναντι 2,7% παγκοσμίως. Με αυτόν τον ρυθμό, το χάσμα μεταξύ των δαπανών για υποδομές της Αμερικής και των αναγκών της θα φτάσει τα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία έως το 2029, ή 260 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το χάσμα της Ασίας είναι μεγαλύτερο, στα 459 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σε ένα παγκόσμιο σύνολο 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων στην Ασία θα αυξηθούν κατά 4% το 2024. Η Γερμανία θα ηγηθεί της αύξησης των επενδύσεων της ΕΕ κατά 1%, διαθέτοντας 61 δισεκατομμύρια δολάρια σε πράσινες υποδομές.

Οι επενδύσεις σε ηλιακή και αιολική ενέργεια θα σημειώσουν παγκόσμια ρεκόρ. Φοβούμενοι τα παιχνίδια εξουσίας από τη Μόσχα, οι χώρες της Βαλτικής θα αποσυνδέσουν τα δίκτυά τους από τα δίκτυα της Ρωσίας για να τα ενώσουν με αυτά της Κεντρικής Ευρώπης. Η Tesla και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα δημιουργήσουν δίκτυα φόρτισης.

Τεχνολογία της πληροφορίας

Μετά από δύο υποτονικά χρόνια, οι παγκόσμιες δαπάνες πληροφορικής θα αυξηθούν το 2024, ενισχυμένες σχεδόν κατά 9%, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Gartner. Οι αποστολές προσωπικών υπολογιστών θα ανακάμψουν στα 261 εκατομμύρια. Η τεχνητή νοημοσύνη ( AI ) θα είναι η πιο έντονη λέξη της τεχνολογίας. Οι επιχειρήσεις θα προσβλέπουν στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλες νέες τεχνολογίες για να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, να μειώσουν το κόστος και να διαχειριστούν τους κινδύνους. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα δημιουργήσει τόσα έσοδα όσο ελπίζουν οι υποστηρικτές.

Η ΕΕ θα ενισχύσει την κατάστασή της ως προεπιλεγμένης παγκόσμιας ρυθμιστικής αρχής τεχνολογίας όταν ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές τεθεί σε πλήρη ισχύ το 2024. Οι αλγόριθμοι θα τροφοδοτήσουν τις ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ θα απαντήσουν και πάλι με θάρρος. Έως τον Οκτώβριο, τα μέλη του μπλοκ πρέπει να συμμορφωθούν με μια οδηγία για να αποκρούσουν τους διαβολείς στον κυβερνοχώρο. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δοκιμάσει την αντοχή των κορυφαίων τραπεζών στον κυβερνοχώρο εν μέσω αβέβαιων οικονομικών συγκυριών.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις θα τονώσουν τη ζήτηση για πιο προηγμένους ημιαγωγούς, ακόμη και όταν η υπερπαραγωγή επηρεάζει πράγματα όπως τα τσιπ μνήμης (που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης). Οι δυτικές κυβερνήσεις θα δαπανήσουν τις επιδοτήσεις για να προσελκύσουν τους κατασκευαστές ημιαγωγών στις ακτές τους και να καταπολεμήσουν την κυριαρχία της Κίνας.

ΜΜΕ και ψυχαγωγία

Οι ελπίδες είναι μεγάλες ότι τα παγκόσμια διαφημιστικά έσοδα θα ανακάμψουν μετά από ένα απογοητευτικό 2023. Η Dentsu, ένας κολοσσός των μέσων ενημέρωσης, προβλέπει επέκταση σχεδόν 5% το 2024, στα 762,5 δισ. δολάρια: χάρη στις προεδρικές εκλογές στην Αμερική, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και το Euro 2024. Η ψηφιακή διαφήμιση θα αποτελέσει σχεδόν το ήμισυ αυτής της δαπάνης.

Καθώς οι ψηφιακές διαφημίσεις αυξάνονται, οι ανησυχίες για το απόρρητο θα ενταθούν. Το 2024 η Google θα ακολουθήσει επιτέλους το παράδειγμα της Apple στον αποκλεισμό των cookies τρίτων. Αλλά οι ρυθμιστικές αρχές θα κατευθύνουν την οργή τους προς την κυριαρχία της Google στις ψηφιακές διαφημίσεις.

Το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI θα προβληματίσει και το Χόλιγουντ. Οι ανησυχίες για τον ανταγωνισμό με τα ρομπότ βοήθησαν στην ανάφλεξη των απεργιών από συγγραφείς και ηθοποιούς. Τα flounce-out τους θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την κυκλοφορία πιθανών blockbusters όπως το “Mission Impossible: Dead Reckoning Part Two” (στο οποίο ο Tom Cruise μάχεται με ένα κακό AI ).

tv Μέταλλα και εξόρυξη

Αν και πολλές τιμές αγροτικών προϊόντων θα πέσουν το 2024, τα περισσότερα μέταλλα θα γίνουν ακριβότερα. Ο χαλκός θα λάμψει καθώς οι πράσινες επενδύσεις και η ψηφιακή οικονομία τονώνουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά καλώδια και μπαταρίες. Οι τιμές του αλουμινίου θα αυξηθούν από ασιατικές κατασκευαστικές εταιρείες και αυτοκινητοβιομηχανίες. Οι τιμές του χάλυβα θα ανέβουν επίσης, αλλά θα παραμείνουν 36% κάτω από το ανώτατο όριο το 2021. Ο χρυσός και η πλατίνα θα λάμπουν καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια και οι αυξήσεις των επιτοκίων σταματούν.

Ωστόσο,  δεν θα λάμπει κάθε μέταλλο. Το νικέλιο και ο ψευδάργυρος κορυφώθηκαν το 2022. Οι αγορές λιθίου θα μπορούσαν να φτάσουν σε πλεόνασμα καθώς η Ζιμπάμπουε, η οποία έχει μεγάλα αποθέματα, και άλλες αυξάνουν την παραγωγή. Οι τιμές του άνθρακα θα καταγράψουν πτώση καθώς υποχωρεί η ενεργειακή κρίση που προκαλείται από τη Ρωσία. Οι παραγωγοί χάλυβα και αλουμινίου θα αντιμετωπίσουν νέα τέλη στο πλαίσιο του μηχανισμού προσαρμογής των συνόρων άνθρακα της ΕΕ .

Η Ευρώπη και η Αμερική θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν την Κίνα να κυριαρχεί στην επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών που απαιτούνται για καθαρή ενέργεια. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει επένδυση σε ορυχεία παντού, από την Αυστραλία μέχρι τη Χιλή. Η Αγκόλα και η Μποτσουάνα θα συνεργαστούν για να εξάγουν διαμάντια. Η ιδιωτικοποίηση του παραγωγού διαμαντιών της Αγκόλα μπορεί να βοηθήσει.

Ακίνητα

Οι επενδυτές σε εμπορικά ακίνητα θα λάβουν τον λογαριασμό το 2024, καθώς τα υψηλά επιτόκια, οι λήξεις των μισθώσεων και τα αλλαγμένα πρότυπα εργασίας μειώνουν τη ζήτηση. Με περίπου το 60% των αμερικανικών εταιρειών να επιτρέπουν την εργασία από το σπίτι, το ένα πέμπτο των γραφείων θα μείνει άδειο. Τα ποσοστά κενών θέσεων γραφείου θα αυξηθούν στο 15% στον Καναδά, αλλά μόλις στο 8% στην ΕΕ , η οποία έχει λιγότερη υβριδική εργασία.

Ωστόσο, μια επιβράδυνση της προσφοράς θα στηρίξει τις τιμές σε ορισμένα μέρη, καθώς τα έργα καθυστερούν ή ακυρώνονται. Οι βασικές επιχειρηματικές περιοχές θα είναι πιο γεμάτες και τα πιο πράσινα κτίρια πιο δημοφιλή. Η ζήτηση αποθήκευσης και εργοστασίων θα ανακάμψει. Τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και τα κέντρα δεδομένων θα είναι στη μόδα. Στα τέλη του 2024, καθώς τα επιτόκια αρχίζουν να πέφτουν, οι επενδυτές θα επιστρέψουν στην ιδιοκτησία.

Μερικά απαρχαιωμένα γραφεία και καταστήματα θα μετατραπούν σε κατοικίες καθώς διευκολύνονται οι κανονισμοί. Ακόμα κι έτσι, τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και οι σπάνιες νέες κατοικίες θα δυσκολέψουν το κυνήγι ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών, διογκωμένες λόγω του κορωνοϊού, θα πέσουν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, αλλά θα παραμείνουν υψηλές στην Αμερική. Οι αγοραστές θα βρουν φθηνότερο το ενοίκιο στην Αμερική αλλά όχι στο Λονδίνο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει τα δικαιώματα των ενοικιαστών. Ορισμένες πόλεις θα προσθέσουν νέα όρια στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση.

ot akinhta metavivaseis 1024x600 1

Οι επενδυτές σε εμπορικά ακίνητα θα λάβουν τον λογαριασμό το 2024

Λιανεμπόριο

Η εξασθένιση του πληθωρισμού θα προκαλέσει αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 2% σε πραγματικούς όρους το 2024, περίπου δύο φορές ταχύτερα από το 2023. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν θα αποφύγουν εύκολα τα υψηλά επιτόκια, τη μείωση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών και την αύξηση των χρεοκοπιών των πιστωτικών καρτών.

Έτσι, οι δυτικές αγορές λιανικής θα είναι και πάλι ήπιες. Μετά από δύο χρόνια συρρίκνωσης, η Βρετανία και η Γερμανία θα αργήσουν να ανακάμψουν. Η Αμερική θα υποστεί άλλη μια υποτονική χρονιά. Ακόμη και η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά λιανικής στον κόσμο, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 4%, σε σύγκριση με 7% κατά μέσο όρο πριν από την Covid.

zara scaled

Οι δυτικές αγορές λιανικής θα είναι και πάλι ήπιες

Αθλητισμός

Το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά το καλοκαίρι του 2024, έναν αιώνα μετά τους τελευταίους αγώνες του. Μετά από μια τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες θα περιοδεύσουν στα ορόσημα της Γαλλίας, με γυμναστική στις Βερσαλλίες και ποδόσφαιρο τυφλών στον Πύργο του Άιφελ. Το Breakdancing θα κάνει το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Place de la Concorde, ενώ το σερφ θα ανέβει στην Ταϊτή. Η αυστηρότερη ρύθμιση των χώρων ενοικίασης δεν θα εμποδίσει τους Παριζιάνους να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο αναμενόμενους επισκέπτες.

Κι άλλα αθλητικά γεγονότα θα κυριαρχήσουν. Το τουρνουά ποδοσφαίρου Euro 2024 θα ξεκινήσει στη Γερμανία τον Ιούνιο, έξι εβδομάδες πριν από τους αγώνες του Παρισιού. Αλλά οι Αφρικανικοί Αγώνες στην Γκάνα, που αναβλήθηκαν για ένα χρόνο, θα ανταγωνιστούν μετωπικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο. Το Copa America θα κατευθυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την αποχώρηση του Ισημερινού για λόγους ασφαλείας. Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής θα πραγματοποιηθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Κύπελλο Αμερικής θα σαλπάρει για τις ισπανικές ακτές στα ανοιχτά της Βαρκελώνης.

Δυναμικό παρόν και για τις γυναικείες εκδηλώσεις. Οι ποδηλάτισσες θα κάνουν πετάλι στο Le Tour de France Femmes για τρίτη φορά. Και ενώ η Αμερική θα διοργανώσει το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο κρίκετ —το T 20 για άνδρες— το Μπαγκλαντές θα φιλοξενήσει τη γυναικεία έκδοση. Αυτό θα περιλαμβάνει έναν τρανς παίκτη για πρώτη φορά. Σε αντίθεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι τρανς γυναίκες με υψηλή τεστοστερόνη απαγορεύονται.

Τηλεπικοινωνίες

Το 2024 το 5G θα ξεπεράσει το 4G και θα γίνει η κυρίαρχη τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στην Κίνα, λέει η GSMA , ένας βιομηχανικός οργανισμός. Αλλά η υιοθέτηση 5G θα αγγίξει μόνο το 20% παγκοσμίως. Η Ericsson, η οποία κατασκευάζει τηλεπικοινωνιακή υποδομή, αναμένει ότι το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού θα εξακολουθεί να στερείται ευρυζωνικής πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας το 2024.

Η βοήθεια θα έρθει από ψηλά. Αφού βοήθησε τις προσπάθειες της Ουκρανίας να παραμείνει «σε σύνδεση» κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Ίλον Μασκ ελπίζει να λάβει έγκριση για να επεκτείνει την κάλυψη του Starlink, της υπηρεσίας του δορυφορικού διαδικτύου στην Ινδονησία το 2024. Αυτό θα βελτίωνε την πρόσβαση και τις ταχύτητες μεταφοράς σε μια χώρα με ένα από τα χειρότερα  ποσοστά διείσδυσης στο διαδίκτυο στην Ασία.

Ένας άλλος δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας, ο Τζέφ Μπέζος, υποστηρίζει το Project Kuiper, το οποίο σχεδιάζει να τοποθετήσει τους πρώτους του εμπορικούς δορυφόρους στο διάστημα το 2024. Δεν είναι όλες οι κυβερνήσεις πρόθυμες να συναινέσουν στην αμερικανική κυριαρχία στους ουρανούς: η Κίνα, η ΕΕ και η Ρωσία θα εκτοξεύσουν δικούς τους δορυφόρους.

diktio 5g 768x430 1

Το 2024 το 5G θα ξεπεράσει το 4G

Ταξίδια και τουρισμός

Η ταξιδιωτική βιομηχανία ελπίζει σε πιο φωτεινές στιγμές το 2024—χωρίς πολύ ήλιο. Για να αποφύγουν τις πυρκαγιές και τη ζέστη ρεκόρ, περισσότεροι ταξιδιώτες χωρίς παιδιά θα απορρίψουν τα καλοκαιρινά ταξίδια.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα αλλάξουν τα δρομολόγια για να ταιριάζουν. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, στα 1,8 δισ., θα αυξηθούν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, παρά την προσοχή των Κινέζων ταξιδιωτών εν μέσω γεωπολιτικών και οικονομικών ανησυχιών σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ακόμα κι έτσι, οι διεθνείς τουριστικές δαπάνες θα αγγίξουν το ρεκόρ 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, υποκινούμενοι από υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, οι πτήσεις εσωτερικού και τα αεροπορικά ταξίδια θα φτάσουν στα ύψη πριν από την πανδημία. Τα κέρδη θα παραμείνουν υψηλά.

Οι εταιρείες του κλάδου θα δυσκολευτούν με τις καθυστερήσεις παραγγελιών, αλλά θα παρέχουν στις αεροπορικές εταιρείες έναν αυξανόμενο αριθμό (1.484) νέων αεροπλάνων—μεταξύ αυτών το νέο A321 XLR της Airbus , ικανό να πετάξει 8.700 χιλιόμετρα ασταμάτητα.

Οι ταξιδιώτες που αναζητούν καινοτομία μπορεί να επισκεφθούν το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο, στο Ντουμπάι, ή ένα ξενοδοχείο με εκτύπωση 3D στο Τέξας. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων.

To Top