Πολιτική

Στην Άγκυρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν – Προετοιμάζουν τη συνάντηση…

fidan gerapetritis

Στην Άγκυρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης για τη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν – Προετοιμάζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Στην Άγκυρα βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου την Τρίτη θα συναντήσει τον ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν φαίνεται πως κλειδώνει για τις 18 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Νέα Υόρκη, η ημερομηνία και η ατζέντα αναμένεται να συμφωνηθεί μεταξύ Γεραπετρίτη και Φιντάν.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών αποτελεί το πρώτο βήμα του «πολιτικού διαλόγου», διαδικασίας αναβαθμισμένης σε σχέση με όσα συνέβαιναν μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Η διαδικασία του διαλόγου, διακρίνεται σύμφωνα με την ΕΡΤ σε δύο σκέλη. Το πρώτο είναι η προώθηση της «θετικής ατζέντας» για να αναδειχτούν οι τομείς στους οποίους Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να εξεταστεί και η πιθανή ατζέντα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που προγραμματίζεται να συνεδριάσει προς το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την οριοθέτηση του πλαισίου τόσο χρονικού όσο και επί της νομικής ουσίας για τη διευθέτηση της ελληνοτουρκικής διαφοράς που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Το πρόγραμμα του Γιώργου Γεραπετρίτη

10:00 – Άφιξη σε Υπουργείο Εξωτερικών – Υποδοχή από Τ/ΥΠΕΞ – Φωτογραφία

10:05 – Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών

12:30 – Δηλώσεις στον Τύπο

13:15 – 15:00 – Γεύμα εργασίας

16:45 – Αναχώρηση από Άγκυρα

18:45 – Άφιξη στην Αθήνα / Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Εκτεταμένες συσκέψεις στο ΥΠΕΞ

Γεραπετρίτης: Προετοιμάζουμε το έδαφος για τη συνάντηση των ηγετών μας

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε στο Anadolu ότι οι δυο υπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για την προβλεπόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΑΑ πριν από την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκαν σε θετικό κλίμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να επαναφέρουν την Τουρκία και την Ελλάδα στο δρόμο του συμβιβασμού.

“Θα επισκεφθώ την Τουρκία αφενός για να προετοιμάσουμε το έδαφος μαζί με τον ομόλογό μου για την συνάντηση των ηγετών μας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η οποία θα επιβεβαιώσει την πρόθεση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, αφετέρου για να προετοιμάσουμε τη διοργάνωση της πρώτης συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (ΣΣΥΕ) που θα διεξαχθεί μετά από 7 χρόνια στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Δεκέμβριο”, δήλωσε.«Η υλοποίηση της (θετικής) ατζέντας θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη και στις δύο πλευρές», είπε.

To Top