Οικονομία

Στην τελική ευθεία η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας (GREGY), με το οποίο η χώρα μας θα τροφοδοτεί με ενέργεια και την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια επένδυση της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να αλλάξει τον ενεργειακό χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου.

Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα ο ΑΔΜΗΕ θα προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης προκειμένου να συμμετάσχει μετοχικά με 33% στην εταιρεία  ELICA του Ομίλου Κοπελούζου, η οποία αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του σημαντικού ενεργειακά και γεωπολιτικά έργου στη ΝΑ Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο 10ετές πλάνο επενδύσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει και συμμετοχές σε διασυνοριακές συνδέσεις.

Το έργο έχει συμπεριληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ένα από τα βασικά βήματα για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια και μάλιστα πρόκειται για ένα project το οποίο περνά μέσα από την οριοθετημένη ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Οι απαραίτητες μελέτες για την κατασκευή του GREGY αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, με τον όμιλο Κοπελούζου που προωθεί το έργο να προετοιμάζει τον φάκελο για την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF), καθώς σύντομα θα δημοσιευτεί η σχετική δημόσια πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, η διαδρομή μήκους 954 χλμ., θα ξεκινά από το El Sallum της Αιγύπτου και θα καταλήγει στη Νέα Μάκρη Αττικής. Στόχος είναι η μεταφορά 100% καθαρής ενέργειας, παραγόμενη από τα 61GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υλοποιήσει η Αίγυπτος μέχρι το 2035.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου είναι ένα έργο που προωθείται από τον όμιλο Κοπελούζου μέσω της εταιρείας ELICA, ενώ ήδη έχει υπογραφεί MoU με τον ΑΔΜΗΕ και τον Διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς της Αιγύπτου για τη σύσταση κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την προώθηση του έργου και στην οποία τα τρία μέρη θα συμμετέχουν με ίσα μερίδια.

Στη φάση αυτή, ο όμιλος Κοπελούζου βρίσκεται σε επαφές με διεθνείς μελετητικές εταιρείες με στόχο να επιλεγούν οι ανάδοχοι των τελικών τεχνικών και περιβαλλοντικών μελετών, καθώς και της μελέτης για τον καθορισμό της διαδρομής των θαλάσσιων καλωδίων σύνδεσης.

Εργο στρατηγικής σημασίας. Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο Γιάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος της επιχειρηματικής μονάδας ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας του ομίλου Κοπελούζου, στον οποίο ανήκει η ELICA, αναλύει την πορεία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, χωρητικότητας 3.000 MW και τα αναμενόμενα οφέλη του. Οπως τονίζει «τα πλεονεκτήματα του έργου είναι πολλαπλά: ενεργειακά, οικονομικά, εθνικά, γεωπολιτικά, καθώς η υλοποίησή του θα αναβαθμίσει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της χώρας μας οικονομικά και κοινωνικά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το έργο έχει ενταχθεί στην πρώτη λίστα έργων PMI της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τυπικά περιμένουμε από μέρα σε μέρα να βγει η επίσημη ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει βγει από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας και έχει ήδη περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για την επιλογή των μελετητών και την ανάθεση του εν λόγω project. Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν οι μελέτες μπαίνει σε λειτουργία ο σχεδιασμός και ταυτόχρονα μιλάμε και με τους βασικούς προμηθευτές του βασικού εξοπλισμού για να ετοιμάζουμε τα επόμενα βήματα».

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, του οποίου τα οφέλη ξεπερνούν, όπως σημειώνει CEO του τομέα Renewables του Copelouzos Group, το πλαίσιο των συνόρων των δύο διασυνδεδεμένων χωρών, με σημαντικό θετικό αντίκτυπο για ολόκληρη την Ευρώπη.

To Top