Ελλάδα

Στο κόκκινο η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού – Σπασμένα όλα τα αναχώματα γύρω από τον Παλαμά

volos katastrofes2 1

Στο κόκκινο η στάθμη του Ενιπέα και του Πηνειού – Σπασμένα όλα τα αναχώματα γύρω από τον Παλαμά

Η Θεσσαλία χτυπήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες από μια τρομερή κακοκαιρία. Η κακοκαιρία Elias σφυροκόπησε τα μέρη που είχε χτυπήσει και η κακοκαιρία Daniel, αφήνοντας τους κατοίκους με πολλά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.

Από τα πλάνα που μεταδίδονται από το δελτίο ειδήσεων στην ΕΡΤ, φαίνεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα αναχώματα του Ενιπέα έσπασαν κι όσο περνάει η ώρα η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Για το Βόλο, το μέγιστο αθροιστικό ύψος βροχής 6ώρου της κακοκαιρίας Elias ήταν κατά περίπου 26% μεγαλύτερο από την κακοκαιρία Daniel. Κάτοικος του Βλοχού περιγράφει πως «καθαρίσαμε μισό μέτρο λάσπη την περασμένη Τρίτη, βάλαμε καινούργιο ψυγείο και στρώματα και σε δύο ημέρες πλημμυρίσαμε ξανά».

Χωριά στους δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων, στη Λάρισα, χώθηκαν μέσα στα λασπόνερα, ενώ η στάθμη του Πηνειού έφτασε και πάλι τα 4 μέτρα. Παράλληλα, στον κάμπο έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα, χωρίς τρόπο να αποστραγγιστεί άμεσα.

Σταδιακά αποκαθίστανται ρεύμα και νερό στο Βόλο, ενώ πολλά χωριά παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες. Θαμμένα οχήματα παραμένουν στους δρόμους που βούλιαξαν σε βουνά από φερτά υλικά, ενώ ολική χαρακτηρίζεται η καταστροφή στις καλλιέργειες βαμβακιού, σιτηρών και τριφυλλιού.

Ο Παλαμάς έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, λόγω του τεράστιου όγκου νερού που κατέβασε ο ποταμός Σοφαδίτης.

To Top