Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να ορίσει αύριο τον διάδοχο του Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική…

tsipras syriza

ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να ορίσει αύριο τον διάδοχο του Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Μην έχοντας ξεπεράσει το διπλό σοκ της δεινής εκλογικής ήττας την περασμένη Δευτέρα και της παραίτησης του επί 15 χρόνια προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθούν για πρώτη φορά μετά τις ραγδαίες εξελίξεις αύριο στις 12:00, προκειμένου να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσίας.

Η κρίσιμη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα γραφεία της πρώην Δημοκρατικής Αριστεράς που είχε ιδρύσει ο Φώτης Κουβέλης, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, κάτω από την Ομόνοια και όπως μας λένε οι γνωρίζοντες, θα συζητηθούν τα πάντα. Θα γίνει αναφορά στα αίτια της ήττας, χωρίς όμως να υπεισέλθουν βαθύτερα καθώς αυτή την ώρα επείγουν άλλες διαδικασίες, θα κουβεντιαστεί ο οδικός χάρτης της πορείας προς την εκλογή νέου προέδρου και θα τεθεί επί τάπητος η ανάδειξη νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αυτό το τελευταίο είναι που επείγει και περισσότερο, καθώς τη Δευτέρα ορκίζονται οι νέοι βουλευτές, την Τρίτη εκλέγεται το προεδρείο του Κοινοβουλίου και την Πέμπτη ξεκινά η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης και κάποιος θα πρέπει να εκπροσωπήσει στη συζήτηση τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Αύριο θα γίνει μια πρώτη κουβέντα για το πρόσωπο καθώς τυπικά θα πρέπει να επικυρωθεί από τους 47 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που αναμένεται να γίνει το απόγευμα της Δευτέρας. Κατά πάσα πιθανότητα την θέση θα αναλάβει η βουλευτής Άρτας και πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη. Πρόκειται για πρόσωπο πολύπειρο, είχε διατελέσει στην προηγούμενη Βουλή γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αυτή την στιγμή είναι η αρχαιότερη βουλευτής του κόμματος.

Μέχρι την αυριανή συνεδρίαση το παρασκήνιο μεταξύ των τάσεων του κόμματος είναι έντονο, καθώς όλοι λαμβάνουν θέσεις μάχης. Γίνονται διαβουλεύσεις, συναντήσεις και σχεδιάζονται πλάνα. Βασικά ζητήματα είναι το πότε θα εκλεγεί νέος πρόεδρος. Πριν ή μετά το καλοκαίρι; Πριν ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου; Οι γνώμες διίστανται, αφού κάθε ημερομηνία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Θυμίζουμε ότι η ανάδειξη νέου επικεφαλής θα γίνει από τη βάση του κόμματος, δηλαδή από τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη. Αν η διαδικασία πραγματοποιηθεί πριν τις διακοπές, αυτή θα πρέπει να γίνει μια από τις τρεις τελευταίες Κυριακές του Ιουλίου, δηλαδή 16, 23 ή 30 του μηνός. Από τα περίπου 170.000 μέλη όμως, τα περισσότερα είναι νέα σε ηλικία και το πιθανότερο είναι μεσούντος του καλοκαιριού είτε να εργάζονται εποχικά, είτε να έχουν πάει διακοπές. Ένα μεγάλο ποσοστό αποχής στις εσωκομματικές εκλογές δεν θα δείξει καλή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Εάν πάει από Σεπτέμβριο, θα είναι λίγος ο χρόνος που θα απομένει για να προετοιμαστεί το κόμμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου και θα πρέπει να υπάρχει ένας πρόεδρος να «κλειδώσει» τις υποψηφιότητες σε συνεργασία βέβαια με τα αρμόδια όργανα.

Την ίδια ώρα, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις γίνονται και για τα πρόσωπα που θα κατέλθουν ως υποψήφια για την προεδρία. Η Έφη Αχτσιόγλου που προκρίνεται ως φαβορί, μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδη δήλωσε πως δεν τον ενδιαφέρει το αξίωμα. Ενδιαφέρον έχει να δούμε πώς θα κινηθούν και οι εκπρόσωποι των σημαντικότερων τάσεων.

Σήμερα πάντως προγραμματίζεται να διεξαχθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός, η Θεανώ Φωτίου, κ.α. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι της ομάδας ζητούσαν τη διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά τα δεδομένα πλέον έχουν ανατραπεί μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα.

To Top