Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη» των τάσεων για την επόμενη μέρα – Τα τρία σενάρια για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα

συριζα

ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη» των τάσεων για την επόμενη μέρα – Τα τρία σενάρια για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα

Τα πάνω κάτω έχει φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος.

Αύριο, Κυριακή συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή της νέας ηγεσίας και όχι μόνο. Τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να εκλέξει τον επικεφαλής της, με φαβορί να είναι η Όλγα Γεροβασίλη. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομά της έχει «κλειδώσει».

Τα σενάρια για το χρονοδιάγραμμα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ είναι τρία: 

Πρώτο σενάριο: 

-Εκλογή αρχηγού στις αρχές Σεπτεμβρίου

-Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεύτερο σενάριο

-Εκλογή αρχηγού τέλη Ιουλίου

-Συνέδριο αρχές Σεπτεμβρίου

Τρίτο σενάριο

-Συνέδριο και εκλογή αρχηγού μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στα τρία σενάρια αποτυπώνονται οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κάποιοι πιστεύουν ότι χρειάζεται χρόνος για να αναδειχθεί νέος πρόεδρος και να σταθεί σε σχέση με την νωπή ακόμη αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι διεργασίες πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, ώστε το κόμμα να αναδιοργανωθεί και να μπει δυνατά στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλόγών και βέβαια των ευρωεκλογών που ακολουθούν λίγους μήνες μετά.

Η κούρσα της διαδοχής έχει ήδη αρχίσει. Αν και κανείς ακόμα δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία, ως φαβορί εμφανίζονται η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο εκλεκτός της Oμπρέλας ενώ στο παιχνίδι φαίνεται να έχουν μπει η Ρένα Δούρου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Παύλος Πολάκης.

Οι ζυμώσεις πάντως για τα πρόσωπα συνεχίζονται. Η Κίνηση Μελών αναζητά ένα πρόσωπο που θα τους εκφράσει. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ένα κομμάτι των «προεδρικών» βλέπει θετικά την Ρένα Δούρου, που ήταν δεύτερη πίσω από την Έφη Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή, άλλοι «προεδρικοί» μαζί με πασοκογενείς επιθυμούν την κάθοδο του Διονύση Τεμπονέρα, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι στο τέλος θα στηριχθεί ο Αλέξης Χαρίτσης για να κονταροχτυπηθεί με τον εκλεκτό της Ομπρέλας.

Όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1, στην Ομπρέλα φαίνεται πως έχουν δώσει το χρίσμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να κάνει στην άκρη για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου.

To Top