Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τη βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία

larissa plummira6

ΣΥΡΙΖΑ: Βαριές οι ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για τη βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία

Για «βαριές ευθύνες κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την βιβλική καταστροφή από τις πλημμύρες στη Μαγνησία», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέργιος Καλπάκης, μιλώνταστον τηλεοπτικό σταθμό ΑΡΤ.

«Εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια δύο συνανθρώπων μας και την συμπαράστασή μας στους πολίτες που δοκιμάζονται και σε όσους επιχειρούν» ανέφερε ο κ. Καλπάκης.

«Ο κ. Κικίλιας διαβεβαίωνε μετά τις συσκέψεις των προηγούμενων ημερών ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση. Η Πολιτική Προστασία έστειλε κατεπείγουσα επιστολή σε δήμους και περιφέρειες μόλις πριν τρεις ημέρες για να προετοιμάσουν την πρόληψη, ενώ όλοι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει πολύ νωρίτερα για το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Την ίδια ώρα, δεν εκδόθηκε έγκαιρα απόφαση για να μην πάνε οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους με αποτέλεσμα να γυρίσουν άρον άρον από τις δουλειές τους μόλις ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο κ. Καλπάκης έθεσε στη συνέχεια μια σειρά από ερωτήματα: «Είχαν καθαριστεί τα ρέματα; Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια; Τι γίνεται με τα αντιπλημμυρικά έργα;».

«Βεβαίως, η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και θα εξελίσσεται εντεινόμενη. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια ανθεκτική και ισχυρή πολιτεία με εργαλεία που θα τα αναπροσαρμόζει συνεχώς. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 είχε προχωρήσει στην ολοκλήρωση και την κύρωση των πρώτων Σχεδίων Κινδύνου Πλημμύρας βάσει της αντίστοιχης ευρωπαϊκής οδηγίας. Η πρώτη αναθεώρηση αυτών των Σχεδίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακόμη δεν την έχει ολοκληρώσει. Παράλληλα, ο νόμος για την πολιτική προστασία είναι σε αναστολή εδώ και τρία χρόνια και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ιδρύθηκε με τον νόμο σε αναστολή και χωρίς οργανόγραμμα» σημείωσε ο Στέργιος Καλπάκης.

To Top