Ελλάδα

Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Λάρισα: 48 νέα σε ένα 24ωρο και 86 περιπτώσεις λοίμωξης του α…

5966761

Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Λάρισα: 48 νέα σε ένα 24ωρο και 86 περιπτώσεις λοίμωξης του αναπνευστικού

Το τελευταίο 24ωρο στη Λάρισα έχει παρατηρηθεί συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό και συγκεκριμένα 48 περιπτώσεις, ενώ καταγράφηκαν 86 ασθενείς με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, ανέφερε ότι με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας έχει παρατηρηθεί μία συρροή κρουσμάτων σε οικισμό πληγείσας περιοχής στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, χθες 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και προσέθεσε ότι πραγματοποιήθηκε επί τόπου εκτίμηση στον συγκεκριμένο οικισμό, ελήφθησαν περιβαλλοντολογικά δείγματα και ανευρέθη ένα συγγενικό πρόσωπο με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, στο οποίο έγινε σύσταση για κλινική εκτίμηση.

Επιπλέον ο κ. Σερέτης τόνισε ότι μέσω του δικτύου συνδρομικής επιδημιολογικής επιτήρησης, διάγνωσης και καταγραφής αναπνευστικών λοιμώξεων και λοιμώξεων γαστρεντερικού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, το τελευταίο 24ωρο, καταμετρήθηκαν 1.348 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας.

Από τις προσελεύσεις αυτές, όπως είπε, οι 48 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Από τις 86 λοιμώξεις του αναπνευστικού οι 37 είχαν θετικό έλεγχο για SARS CoV-2, σε ένα ποσοστό 43%.

5963328
Συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Λάρισα: 48 νέα σε ένα 24ωρο και 86 περιπτώσεις λοίμωξης του α... 3

Συνολικά, λοιπόν, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν τρεις νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 16 λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν τρεις θετικές μοριακές μέθοδοι, μια σε δείγμα γαστρεντερικού όπου ανευρέθη εντεροπαθογόνο και δύο σε δείγματα αναπνευστικού όπου ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό SARS.

Παράλληλα ο κ. Σερέτης υπογράμμισε ότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας SARS-CoV-2 που παρατηρείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες Περιφέρειες της Επικράτειας.

Όσον αφορά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, όπως είπε, το τελευταίο 24ωρο εστάλη έλεγχος δειγμάτων που έχουν ληφθεί από επτά άτομα για λεπτοσπείρωση, με ένα από αυτά να καταγράφεται και να κατατάσσεται σαν πιθανό κρούσμα. «Δεν έχουμε προς το παρόν άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης», υπογράμμισε.

Επίσης, όπως σημείωσε, το Συντονιστικό ενημερώθηκε για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλεξε η φιλοζωική εταιρεία. «Παρακαλούμε τους Δήμους, λοιπόν, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων, οι οποίοι ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά», τόνισε.

Όσον αφορά το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπως είπε, μέχρι σήμερα 25/9 στις 08:00 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.061 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:

-Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για ολόκληρο το Δήμο.

-Στον Δήμο Τυρνάβου το νερό κρίνεται ακατάλληλο για τον οικισμό της Λυγαριάς.

-Στον Δήμο Κιλελέρ το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καλαμακίου.

-Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται ακατάλληλο για την τοπική κοινότητα Αγιάς.

Όπως τόνισε, εκτός από τις αλλαγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στους Δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Αγιάς, με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί στην προηγούμενη ενημέρωση.

To Top