Πολιτική

Συσκέψεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

ΝΔ

Συσκέψεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δύο μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και παρά τη θερινή ραστώνη Μαξίμου και Πειραιώς συντονίζονται με αυγουστιάτικες συσκέψεις και διεργασίες, καθώς σε επίπεδο Περιφερειών κυβερνητικός στόχος είναι να βαφτούν οι 12 από τις 13 γαλάζιες, δεδομένου ότι στην Κρήτη η ΝΔ στηρίζει τον «πράσινο» νυν περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη που έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά.

Το κομματικό ενδιαφέρον στρέφεται στις περιφέρειες Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Πελοποννήσου, όπου η ΝΔ αποφάσισε να «κατεβάσει» νέα πρόσωπα και συγκεκριμένα τον Νίκο Χαρδαλιά, τον στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή και τον πρώην στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρη Πτωχό αντιστοίχως.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τίθεται επικεφαλής της αυτοδιοικητικής μάχης, θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής δραστηριότητας και αυτό διεφάνη ήδη από τις επισκέψεις του σε Μυτιλήνη και Μεσσήνη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου έδωσε το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr μετά το Δεκαπενταύγουστο θα ξεκινήσουν οι περιοδείες του πρωθυπουργού ανά την Ελλάδα αλλά και εντός Αττικής, σε μικρογραφία του μοντέλου των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα είναι στοχευμένες και θα εστιάζουν σε περιφέρειες ή δήμους που υπάρχουν «αντάρτες» και η αναμέτρηση είναι πιο σκληρή για την τελική εκλογική επικράτηση.

Ο γαλάζιος «εκλεκτός» για το Βόρειο Αιγαίο, Αλκιβιάδης Στεφανής, καλείται να αντιμετωπίσει τον νυν περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, με τον δεύτερο να διαμηνύει «ας κερδίσει ο καλύτερος», ενώ η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του πρώτου έγινε για να σταλεί ένα μήνυμα συσπείρωσης και αυτό γιατί εμφανίζονται σημάδια διάσπασης σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού και ψηφοφόρων. Για το λόγο αυτό μάλιστα από «κόσκινο» περνούν ήδη τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Στεφανή, προκειμένου η εμβέλειά τους στις τοπικές κοινωνίες των νησιών να είναι ισχυρή.

stefanis
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής

Στοίχημα για την γαλάζια παράταξη αποτελεί και η επικράτηση του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο, με βασικό αντίπαλό του τον πρώην περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη με τους δύο να αναμένεται ότι θα συγκρουστούν μετωπικά, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει ο νυν περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος και αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς έστειλαν το μήνυμα της ενότητας της παράταξης από τη Μεσσήνη με την κοινή τους παρουσία στην εκδήλωση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού, ενώ το γεγονός ότι εκτός από τους περισσότερους αντιπεριφερειάρχες  και  περιφερειακούς σύμβουλους της παράταξης Νίκα παρέστησαν και τοπικοί  παράγοντες στο Δήμο Μεσσήνης είναι δηλωτικό της συσπείρωσης της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Ο Δημήτρης Πτωχός

Γαλάζιοι «εμφύλιοι» στους Δήμους της Αττικής

Κατακερματισμός δεξιών δυνάμεων εντοπίζεται σε αρκετούς δήμους της Αττικής με τον κομματικό μηχανισμό να επιχειρεί να αποτρέψει τους «γαλάζιους εμφυλίους» είτε αποφεύγοντας να δώσει χρίσμα, είτε καλώντας τους συνυποψήφιους να βρουν τη χρυσή τομή.  Στο δήμο Αγίας Παρασκευής κατεβαίνει εκ νέου ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ενώ το δημαρχιακό θώκο διεκδικούν δύο ακόμα πρόσωπα προερχόμενα από τη δεξιά παράταξη: ο Γιώργος Οικονόμου και ο Αλέξανδρος Μουστογιάννης. Στο δήμο Κηφισιάς η ΝΔ αναμένεται να στηρίξει τον πρόεδρο της ΟΣΥ, Βασίλη Ξυπολυτά, ωστόσο μια ακόμη θητεία διεκδικεί και ο νυν δήμαρχος, Γιώργος Θωμάκος ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει δυναμική καμπάνια. Τρεις οι διεκδικητές από τα δεξιά για το δήμο Χαλανδρίου, η Κρίστη Αγαπητού επικεφαλής δημοτικής παράταξης με ευρεία απήχηση στην τοπική κοινωνία, ο γνωστός ηθοποιός και αντιπεριφερειάρχης Πολιτισµού Αττικής, Χάρης Ρώµας, και ο Μάνος Κρανίδης. Στον ∆ήµο Λυκόβρυσης-Πεύκης αναμένεται να κονταροχτυπηθούν η πρώην σύζυγος του περιφερειάρχη Αττικής, Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, και ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων. Στον Δήµο Πεντέλης υποψήφια θα είναι η νυν δήµαρχος ∆ήµητρα Κεχαγιά, αλλά και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Νατάσα Κοσµοπούλου. Στο Δήμο Βριλησσίων στη μάχη με γαλάζια χαρακτηριστικά αναμένεται να ριχτούν όπως και το 2019 ο Γιάννης Πισιμίσης και ο Αργύρης Ντινόπουλος.  Η μάχη στο Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας αναμένεται να κριθεί ανάμεσα στους Στάθη Χρήστο και Αρμόδιο Δρίκο.

To Top