Πολιτική

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τις προγραμματικές – Συνεχίζονται οι περιοδείες Μητσοτάκη στα υπουργεία

3107486

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τις προγραμματικές – Συνεχίζονται οι περιοδείες Μητσοτάκη στα υπουργεία

Η εβδομάδα που ξεκινά θα έχει έντονο κοινοβουλευτικό χρώμα καθώς σήμερα στις 11 το πρωί παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα ορκιστούν οι 300 βουλευτές των 8 κομμάτων που προέκυψαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή προεδρείου της Βουλής και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Ο αρχηγός της ΝΔ και πρόεδρος του πρώτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του στη Βουλή, έχει γνωστοποιήσει ότι προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα ξεκινήσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Ιουλίου, οπότε η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διαρκείς έτσι ώστε τα όσα θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην είναι μια απλή ανάγνωση μέτρων αλλά να δίνουν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη 4ετια.

Ήδη, όπως έχει προϊδεάσει ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθούν μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και την στήριξη των ευάλωτων. Μάλιστα, έχει ήδη πει ότι θα συνεχιστεί για ακόμα έξι μήνες το «Καλάθι του Νοικοκυριού». «Δεν θα αρκεστούμε μόνο εκεί, θα περιμένετε τις προγραμματικές δηλώσεις μου στη Βουλή, όπου θα μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένος» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες και το οικονομικό του επιτελείο έχουν ως άξονες τους 4 πυλώνες του προγράμματός του: καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερο κράτος και καλύτερη ζωή σε μία ισχυρή Ελλάδα.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Τρία τουλάχιστον είναι τα νομοθετήματα που αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα:

  1. ο νέος νόμος για το επιτελικό κράτος
  2. η ΠΝΠ για τα επείγοντα ζητήματα Υγείας
  3. τα οικονομικά μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται:

  • Η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά από 01/01/2024
  • Η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
  • Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2027
  • Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • Η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες
  • Η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική
  • Το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές
  • Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί κατά 50%, από 0,2% σε 0,1%.

Συνεχίζονται οι επισκέψεις στα υπουργεία

Ο κύκλος περιοδειών στα υπουργεία του πρωθυπουργού που άνοιξε με την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών θα συνεχιστεί με το υπουργείο Υγείας το κατώφλι του οποίου αναμένεται να περάσει στις αρχές της εβδομάδας. Άλλωστε θέλει να δώσει έμφαση στον στόχο που είχε θέσει προεκλογικά για καλύτερη υγεία για όλους. Ο νέος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνεται διαρκώς για τις προτεραιότητες αλλά και τα προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν έτσι ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το μακρόπνοο σχέδιο για το νέο ΕΣΥ.

To Top