Οικονομία

Τα περίεργα του ΦΠΑ στην εστίαση

1697548809 Snea default

Κάθε φορά που αλλάζουν οι συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση επικρατεί μια μικρή σύγχυση στους καταναλωτές. Αυτή τη φορά το μπέρδεμα προκάλεσε ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά, τα ροφήματα και τους χυμούς. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών που προσφέρονται στην εστίαση ο συντελεστής ΦΠΑ επανήλθε στο 24% από την Πρωτοχρονιά.

Ομως άλλος συντελεστής ΦΠΑ θα εφαρμόζεται όταν η κατανάλωση των μη αλκοολούχων ποτών γίνεται στο κατάστημα και άλλος συντελεστής όταν παραδίδονται σε «πακέτο». Συγκεκριμένα όταν ο πελάτης παραγγείλει σε καφετέρια ένα αναψυκτικό και το καταναλώσει στο κατάστημα θα το πληρώσει με ΦΠΑ 24%, ενώ αν το παραγγείλει σε «πακέτο» θα το πληρώσει με ΦΠΑ 13%.

Για τον καφέ, τη σοκολάτα, το τσάι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, αφού μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».

Πάνω από 700 εκατ. σε υγεία, παιδεία

«Το 2024 η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά!» τόνισε με μήνυμά του στο TikTok ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης με αφορμή την αλλαγή του χρόνου. Ο Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις εξαγωγές και στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου με την ολοκλήρωση κάποιων συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακά λιμάνια και στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής το 2024 υποσχέθηκε ότι «θα πάνε 481 εκατ. ευρώ παραπάνω στα νοσοκομεία και 255 εκατ. ευρώ παραπάνω στο υπουργείο Παιδείας».

Ρεκόρ δηλώσεων για μεταβιβάσεις ακινήτων

Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για τους φορολογούμενους που υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Νέα απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει ότι και οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους από την ταλαιπωρία. Το μέτρο αφορά τροποποιητικές εμπρόθεσμες δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί μέσω της εφαρμογής myProperty της ΑΑΔΕ και δεν έχει συνταχθεί το σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το 2023 υποβλήθηκαν μέσω του myProperty 396.755 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών, αριθμός αυξημένος κατά 73,5% σε σύγκριση το 2022. Οι φόροι που βεβαιώθηκαν ψηφιακά σημείωσαν αύξηση 64% και ξεπέρασαν τα 601 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση 44,2 εκατ. ευρώ μέσω ΤΑΑ

Την ένταξη είκοσι βιομηχανικών πάρκων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας. Η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 44,2 εκατ. ευρώ και το έργο αποτελεί πρωτοβουλία υλοποιούμενη από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) ως φορείς υλοποίησης του Προγράμματος Κρατικής Ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα».

Οι εγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν βιομηχανικές περιοχές σε Λαμία, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Κιλκίς, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Καρδίτσα, Λάρισα, Μελιγαλά, Πάτρα, Δράμα, Κομοτηνή και τα Επιχειρηματικά Πάρκα Σχιστού, Οινοφύτων, Αλμυρού και Κορίνθου.

Ιλον Μασκ και ουσίες

Η φερόμενη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τον Ιλον Μασκ έχει ανησυχήσει στελέχη και μέλη διοικητικών συμβουλίων σε επιχειρήσεις που διευθύνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η οποία επικαλείται ως πηγές άτομα που, όπως αναφέρει, γνωρίζουν τον δισεκατομμυριούχο και τα δρώμενα στις εταιρείες που διευθύνει. Ο Μασκ έχει χρησιμοποιήσει LSD, κοκαΐνη, έκσταση και ψυχεδελικά μανιτάρια συχνά σε ιδιωτικά πάρτι, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζονται.

Ανθρωποι που πρόσκεινται στην Tesla και στον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX ανέφεραν στην εφημερίδα πως η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τον ίδιο συνεχίζεται και ότι συγκεκριμένα ο Μασκ χρησιμοποιεί κεταμίνη. Ο Μασκ είπε τον Αύγουστο ότι έχει συνταγή για να χρησιμοποιήσει το φάρμακο ως αντικαταθλιπτικό.

To Top