Ελλάδα

Τα προβλήματα που κρύβονται κάτω απ’ το… χαλί

Τα προβλήματα που κρύβονται κάτω απ’ το… χαλί

Η προετοιμασία του σπιτιού για τον χειμώνα σημαίνει και στρώσιμο χαλιών. Ο προφανής στόχος είναι η ζεστασιά του σπιτιού και η θαλπωρή του χώρου, ενώ για κάποιους είναι και μια διαφορετική αισθητική πινελιά. Πλην αυτών, όμως, ένα χαλί κρύβει κινδύνους για την υγεία και για την ασφάλειά μας.

Όσον αφορά την υγεία, τα χαλιά (και κυρίως οι μοκέτες) μπορεί να κρύβουν αλλεργιογόνες ουσίες. Αιτία γι’ αυτό είναι οι βαφές για τα χρώματα των χαλιών, διάφορα είδη επεξεργασίας (όπως οι αντιστατικές ουσίες), ενώ οι πλέον προβληματικές στο θέμα αυτό θεωρούνται οι μοκέτες που είναι μόνιμα τοποθετημένες, λόγω της κόλλας που χρησιμοποιείται για να στερεωθούν στο πάτωμα. Επίσης, πηγή προβλημάτων μπορεί να γίνει η συγκέντρωση σκόνης, ακάρεων και μυκήτων, με συμπτώματα όπως οι ερεθισμοί στα μάτια, οι πονοκέφαλοι, ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Ο πιο ορατός και προφανής κίνδυνος, όμως, είναι ο κίνδυνος πτώσης. Ένα ελαφρύ σκίσιμο ή ξέφτισμα του χαλιού, ένα χαλί που έχει φθαρεί και γλιστράει, ένα χαλί που οι άκρες του αναδιπλώνονται μπορεί να γίνει παγίδα για το πόδι και να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να εντοπίζουμε έγκαιρα τέτοια σημεία και να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.

Συνολικά, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών συνίσταται στα εξής:

• Το τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα (και τα ειδικά εξαρτήματά της) είναι σημαντικό για να αποφευχθούν προβλήματα υγείας από τη συσσώρευση σκόνης κ.ά. Επίσης, είναι σημαντικό για να διατηρεί το χαλί τη «φόρμα» του.

• Δίνετε λίγη παραπάνω προσοχή στις άκρες των χαλιών και στις περιοχές που πατιούνται περισσότερο κατά τις μετακινήσεις στο σπίτι, τόσο ως προς την καθαριότητά τους όσο και για τυχόν φθορές. Είναι τα σημεία στα οποία μπορεί να γλιστρήσει ή να σκοντάψει κάποιος εύκολα.

• Ακριβώς τα ίδια μέτρα πρέπει να λαμβάνετε κατά καιρούς και για μικρότερα χαλιά, πατάκια στο μπάνιο κ.ά. Σε αυτά ιδίως, οι φθορές (και οι κίνδυνοι φυσικά) εμφανίζονται πιο εύκολα.

• Αν, στρώνοντας ένα χαλί, διαπιστώσετε ότι γλιστράει στο πάτωμα ή ότι μετακινείται από τη θέση του, χρησιμοποιήστε ταινίες επίστρωσης δαπέδου για να τα στερεώσετε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο προσοχής για να μην υπάρξουν ατυχήματα από πτώσεις.

• Στο τέλος της χειμερινής περιόδου, προτιμήστε να στείλετε τα χαλιά σας για επαγγελματικό καθαρισμό και φύλαξη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έτσι θα συντηρηθούν καλύτερα ακόμα και από τις πιο φιλότιμες προσπάθειες που μπορεί να καταβάλει κάποιος για να τα καθαρίσει και να τα αποθηκεύσει μόνος του.

• Τέλος, αν διαπιστώσετε ότι ένα χαλί είναι τόσο φθαρμένο που δεν επανέρχεται σε καλή κατάσταση με καμία μέθοδο, πετάξτε το. Ακόμα κι αν δίνει την αίσθηση ζεστασιάς, στην ουσία μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα και σημαντικότερα προβλήματα.

To Top