Τους 140 ξεπερνούν οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Μόσχα.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις ένοπλοι που φέρεται να άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια της πολύνεκρης επίθεσης είναι όλοι τους υπήκοοι ξένων χωρών.

Η Ρωσία φαίνεται να έχει μια μακρά ιστορία τρομοκρατικών επιθέσεων, ωστόσο αυτή τη φορά, οι νεκροί φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, όντας μέχρι στιγμής η πιο πολύνεκρη τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, σύμφωνα με το Moscow Times.

Βομβαρδισμός πολυκατοικίας, 1999 – 118 νεκροί

Μια έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου 1999 σε οκταώροφη πολυκατοικία στη νοτιοανατολική Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 118 άτομα.

Σωστικά συνεργεία στα ερειπεία μιας πολυκατοικίας.

Η επίθεση ήταν μία από τις πέντε σε πολυκατοικίες που άφησαν συνολικά 293 νεκρούς σε διάστημα δύο εβδομάδων στη Μόσχα και τη νότια Ρωσία.

Η Μόσχα κατηγορεί για τις επιθέσεις αυτονομιστές «τρομοκράτες» από την κυρίως μουσουλμανική δημοκρατία του Βόρειου Καυκάσου της Τσετσενίας.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί τις επιθέσεις για να δικαιολογήσει την έναρξη μιας εκστρατείας για να συντρίψει μια αυτονομιστική εξέγερση στην Τσετσενία.

Ομηρία στο θέατρο Ντουμπρόβκα, 2002 – 130 νεκροί

Στις 23 Οκτωβρίου του 2002 η Μόσχα και όλος ο κόσμος παγώνει. Στο θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας, στη διάρκεια του μιούζικαλ Νορντ Οστ, δεκάδες ένοπλοι άνδρες και γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας απειλούν να ανατιναχθούν μαζί με 914 θεατές και ηθοποιούς αν δεν σταματήσουν οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Τσετσενία. Οι τρομοκράτες είχαν καταφέρει να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε διάφορα σημεία του θεάτρου ενώ οι γυναίκες φορώντας ζώνες με εκρηκτικά κάθονταν ανάμεσα στους θεατές.

Όμηροι εξέρχονται από το θέατρο Ντουμπρόβκα

Υπό την ηγεσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε αναλάβει πρόεδρος 2 χρόνια πριν, ξεκινούν μακρές αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων. Την τρίτη μέρα, σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση αρχικά διοχετεύεται αέριο στο εσωτερικό του θεάτρου και κατόπιν οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας εισβάλουν στην αίθουσα. 41 τρομοκράτες έχουν εξουδετερωθεί, όμως το τίμημα είναι βαρύ. Στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης 130 όμηροι έχασαν τη ζωή τους.

Επίθεση σε ροκ συναυλία, 2003 – 15 νεκροί

Στις 5 Ιουλίου 2003, δύο βομβιστές αυτοκτονίας, που προσδιορίζονται από τη Ρωσία ως Τσετσένοι αυτονομιστές, ανατινάσσονται κατά τη διάρκεια μιας ροκ συναυλίας στο αεροδρόμιο Tushino κοντά στη Μόσχα, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας περίπου 50 άλλους.

Περίπου 20.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν μερικά από τα κορυφαία συγκροτήματα της Ρωσίας στο ετήσιο φεστιβάλ Krylya (Wings).

Η τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Μπεσλάν

Τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας πραγματοποίησαν 30 ένοπλοι Τσετσένοι και Ινγκουσέτοι εξτρεμιστές, που εισέβαλαν στο δημοτικό σχολείο της πόλης Μπεσλάν, στη νότια Ρωσία την 1η Σεπτεμβρίου του 2004. Ήταν η πρώτη μέρα στο σχολείο, ημέρα γιορτής και ήταν γεμάτο κόσμο.

Άνδρας κουβαλάει αγόρι που κατάφερε να δραπετεύσει από το σχολείο στο Μπεσλάν

Μετά από τρία δραματικά 24ωρα διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, οι οποίοι κρατούσαν 1.200 ομήρους παιδιά και ενηλίκους στο γυμναστήριο του σχολείου χωρίς νερό και φαγητό και αφού εκτέλεσαν κάποιους καθηγητές και γονείς μαθητών αποφασίστηκε να επέμβουν οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας με βαρύ οπλισμό. Κατά την επέμβασή τους, σημειώθηκαν εκρήξεις μέσα στο σχολείο, επικράτησε χάος και αιματοκύλισμα με απολογισμό 334 νεκρούς από τους οποίους οι 184 ήταν παιδιά. Ακόμη 700 άτομα τραυματίστηκαν. Χρόνια μετά την επίθεσης τίποτα δεν έχει ξεχασθεί

Βομβιστική επίθεση στο μετρό, 2004 – 41 νεκροί

Στις 6 Φεβρουαρίου 2004, μια ελάχιστα γνωστή ομάδα από την Τσετσενία πυροδοτεί μια βόμβα σε ένα κατάμεστο μετρό της Μόσχας σε ώρα αιχμής, σκοτώνοντας 41 άτομα.

Επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό, 2010 – 40 νεκροί

Στις 29 Μαρτίου 2010, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάσσονται στο μετρό της Μόσχας.

Σαράντα άνθρωποι σκοτώνονται στις επιθέσεις, μία από τις οποίες στοχεύει τον σταθμό Lubyanka, δίπλα στα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών FSB.

Το βαγόνι του μετρό που ανατινάχτηκε στον σταθμό Lubyanka

Οι δύο δράστες ήταν από την περιοχή του Βόρειου Καυκάσου του Νταγκεστάν.

Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα των Εμιράτων του Καυκάσου του ηγέτη των Τσετσένων ανταρτών Doku Umarov.

Επίθεση στο αεροδρόμιο, 2011 – 37 νεκροί

Στις 24 Ιανουαρίου 2011, ένας βομβιστής αυτοκτονίας χτυπά την αίθουσα αφίξεων του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας Domodedovo σκοτώνοντας 37 άτομα.

Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η ομάδα Caucasus Emirate.