Κόσμος

Τάρο Άσο: Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν πως έχουν αποφασίσει «να πολεμήσουν» για να υπερασπ…

global finance1

Τάρο Άσο: Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν πως έχουν αποφασίσει «να πολεμήσουν» για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν

Ότι το δυσκολότερο περιβάλλον ασφαλείας στο στενό της Ταϊβάν σημαίνει πως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και άλλοι πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα, να διατρανώσουν ότι θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τη νήσο αν δεχθεί επίθεση – υπονοώντας προφανώς από την Κίνα, δήλωσε την Τρίτη (8/8) ο ιάπωνας πρώην πρωθυπουργός Τάρο Άσο.

«Το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι να εξασφαλίσουμε πως δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στο στενό της Ταϊβάν» επεσήμανε ο κ. Άσο, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ), σε ομιλία του στην Ταϊπέι στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής του στη νήσο.

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και άλλες ομονοούσες χώρες να προετοιμαστούν να θέσουν σε δράση πολύ ισχυρή αποτροπή, να δείξουν αποφασιστικότητα να δώσουν μάχη. Πρέπει να δείξουν πως έχουν αποφασίσει ”να πολεμήσουν” για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν» σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Άσο απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί ονομαστικά στην Κίνα.

global finance2
Τάρο Άσο: Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν πως έχουν αποφασίσει «να πολεμήσουν» για να υπερασπ... 3

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο πλέον σημαντικός ιάπωνας πολιτικός που επισκέπτεται την Ταϊβάν από το 1972.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα, χωρίς να αποκλείει τη χρήση βίας. Η σημερινή κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει την κινεζική θέση.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, η Τσάι Ινγκ-γουέν, τόνισε νωρίτερα σε ομιλία της στην ίδια εκδήλωση με τον κ. Άσο πως η κυβέρνησή της έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την άμυνά της και δεν θεωρεί δεδομένη την υποστήριξη των εταίρων της.

Οι εντάσεις στην περιοχή συνέβαλαν στην απόφαση της Ιαπωνίας να προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας.

Ο Τάρο Άσο θα συναντηθεί με την κυρία Τσάι αργότερα στην προεδρία.

Το 2021, ο Τάρο Άσο, τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είχε πει πως εάν η Κίνα εισέβαλε στην Ταϊβάν θα ήγειρε «απειλή για την επιβίωση της Ιαπωνίας» και ότι το Τόκιο και Ουάσιγκτον θα υπερασπίζονταν μαζί τη νήσο αν γινόταν πραγματικότητα το σενάριο αυτό.

Η τοποθέτηση είχε προκαλέσει οργή στο Πεκίνο, με την κινεζική διπλωματία να τού προσάπτει ότι «έβλαψε τα πολιτικά θεμέλια των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας».

To Top