Οικονομία

«Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Ελεος!»

ba05cf4ceebc33506e34edf5a1b2f6a8 XL

ba05cf4ceebc33506e34edf5a1b2f6a8 XL

«Ραντεβού» το νέο έτος και συγκεκριμένα το πρωί της 10ης Ιανουαρίου έδωσε χθες η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας με τους κατηγορούμενους και τους δικηγόρους όλων των πλευρών στην πολύκροτη δίκη της Folli Follie. Η προγραμματισμένη για χθες δικάσιμος, όπως και άλλες δύο που είχαν προσδιοριστεί πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ακυρώθηκαν, λόγω της αποχής των δικηγόρων.

«Θέλουμε να δικάσουμε αλλά δεν μπορούμε… Ελεος!», είπε χθες από έδρας η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία κατά κοινή ομολογία, μέχρι τώρα με τη συνδρομή όλων των παραγόντων της δίκης έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την πολύπαθη αυτή υπόθεση. «Είπαμε, κατανόηση και αλληλεγγύη στα αιτήματα των δικηγόρων, αλλά υπάρχει κι ένα όριο. Δεν έχουμε διάθεση να οδηγηθούμε σε αντιπαλότητα με τους δικηγόρους αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε όμηροι…», συμπλήρωσε η δικαστική λειτουργός χωρίς να κρύβει την ανησυχία της για την πορεία αυτής της ιδιαίτερης δίκης. «Καλή αντάμωση με την ελπίδα της άδειας», είπε λίγο πριν αποχωρήσει από την έδρα η πρόεδρος του δικαστηρίου, η οποία ανακοίνωσε επτά δικασίμους για τον Ιανουάριο του 2024, κάνοντας ξεκάθαρη την πρόθεσή της να συνεχιστεί ομαλά η δίκη για την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Ερχεται παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Παράταση λίγων ημερών στην προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2024 προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (ραδιόφωνο της ΕΡΤ) με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παράταση θα είναι μία ή δύο εβδομάδων. Η προθεσμία πληρωμής των τελών λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου ενώ την ίδια ημέρα εκπνέει και η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης άρσης ακινησίας οχημάτων για τους φορολογούμενους που θέλουν να γλιτώσουν τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια. Η παράταση που θα δοθεί θα αφορά και την πληρωμή των τελών και την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων.

1.300 προϊόντα με μειωμένη τιμή

Ο νόμος για την αθέμιτη κερδοφορία και το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων θα συνεχιστεί και το 2024. Αυτό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι το μέτρο έχει βοηθήσει σημαντικά στη συγκράτηση των τιμών. Μάλιστα επισκεπτόμενος γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ αναφέρθηκε και στο μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής, λέγοντας ότι έχουν ενταχθεί σχεδόν 1.300 διαφορετικά επώνυμα προϊόντα από μεγάλους προμηθευτές έχοντας κλειδώσει τις τιμές των συγκεκριμένων προϊόντων για το επόμενο εξάμηνο.

Γιατί δεν πήρατε τα 150 ευρώ

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ όπου θα μπορούν οι συνταξιούχοι να ελέγχουν αν είναι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 150 ευρώ και γιατί δεν το έλαβαν, σε περίπτωση που δεν το έχουν λάβει. Οπως αναφέρει ο ΕΦΚΑ, χθες ολοκληρώθηκε η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους ευάλωτους συνταξιούχους. Πληρώθηκε το επίδομα των 150 ευρώ σε περίπου 930.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Θετική συμβολή μονάδων ανακύκλωσης

Αν υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων μονάδων ανακύκλωσης και επεξεργασίας υλικών στη χώρα, όπως περιγράφονται στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, η επίδραση στο ΑΕΠ σε ορίζοντα δεκαετίας θα φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ, αναφέρει μελέτη της διαΝΕΟσις για τα κριτήρια ESG στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια

Αυξήθηκαν κατά 25 εκατ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις το τρίτο τρίμηνο του έτους. Mε την αύξηση αυτή η συνολική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται τα funds έφτασαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα 71,186 δισ. ευρώ.

Σταμάτησαν του ρολογιού οι πωλήσεις

Η Apple θα σταματήσει να πουλά τις πιο πρόσφατες εκδόσεις του έξυπνου ρολογιού της στις ΗΠΑ λόγω νομικής διαμάχης που αφορά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η εταιρεία θα αποσύρει τις συσκευές από την αγορά εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Οι πωλήσεις των Apple Watch Series 9 και Ultra 2 θα σταματήσουν στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας στις 21 Δεκεμβρίου και στα φυσικά καταστήματα λιανικής από την παραμονή των Χριστουγέννων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple.

Η κίνηση έρχεται ενόψει αναμενόμενης απαγόρευσης εισαγωγής μοντέλων Apple Watch με αισθητήρα μέτρησης οξυγόνου αίματος λόγω νομικής διαμάχης με τη Masimo Corp., αναφέρει το Bloomberg.

Κομισιόν κατά Χ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκινά έρευνα για την εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter) για φερόμενη αθέτηση δεσμεύσεων προβολής περιεχομένου. Η υπόθεση αφορά μεταξύ άλλων την προβολή περιεχομένου που σχετίζεται με δημοσιεύσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια έρευνα με βάση τη νέα νομοθεσία της ΕΕ περί ψηφιακού περιεχομένου – γνωστή ως Digital Services Act (DSA).

Η νομοθεσία DSA τέθηκε σε ισχύ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και απαιτεί από πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση προβολής παράνομου περιεχομένου και την αντιμετώπιση κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια.

To Top