Ελλάδα

Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου καθηγητή αστροφυσικής Γιώργου Γραμματικάκη – Μητσοτάκης: Αφήνει έ…

gram

Θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου καθηγητή αστροφυσικής Γιώργου Γραμματικάκη – Μητσοτάκης: Αφήνει ένα τεράστιο κενό

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Γιώργου Γραμματικάκη σε ηλικία 84 ετών. «Η απώλεια του Γιώργου Γραμματικάκη αφήνει ένα τεράστιο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στις καρδιές των φίλων του και όσων είχαν το προνόμιο να τον γνωρίσουν. Η σκέψη μου είναι με την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους», έγραψε σε μήνυμά του στο X ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανάρτηση για τον θάνατο του Γ. Γραμματικάκη έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης έγραψε: «Δάσκαλος -με όλο το βάθος της λέξης- πανεπιστημιακός, πρύτανης, ευρωβουλευτής, στοχαστής. Ο Γιώργος Γραμματικάκης αφήνει σπουδαίο έργο και την πιο γλυκιά ανάμνηση ανθρωπιάς στους φοιτητές του.

Το βιβλίο του “Η Κόμη της Βερενίκης” πέτυχε ένα μοναδικό ρεκόρ. Να μπει σε πάνω από 100.000 σπίτια ένα σύγγραμμα που μιλάει για τη δημιουργία του σύμπαντος και τη “μεγάλη έκρηξη”.

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους, με μία φράση του Τ.Σ.Έλιοτ: “Έτσι τελειώνει ο κόσμος: όχι με μία θεαματική έκρηξη αλλά με έναν λυγμό”».

Δάσκαλος – με όλο το βάθος της λέξης-, πανεπιστημιακός, πρύτανης, ευρωβουλευτής, στοχαστής.Ο Γιώργος Γραμματικάκης…

Posted by Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis on Wednesday, October 25, 2023

«Σήμερα ξημέρωσε μια πολύ δύσκολη μέρα για όσους άκουσαν, διάβασαν, γνώρισαν και αγάπησαν τον Γιώργο Γραμματικάκη. Ο σοφός μας δάσκαλος ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι. Ο Γιώργος σφράγισε την κοινωνική, πολιτική και επιστημονική ζωή του τόπου. Διετέλεσε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτής. Πάνω απ’ όλα, υπήρξε ένας διανοούμενος βαθιά δημοκράτης, που εξέφραζε την άποψη του με γενναιότητα ανοίγοντας νέους ελπιδοφόρους δρόμους για όλους μας. Ξεχώριζε για την ευγένεια του και την υψηλή αίσθηση χιούμορ, που ήταν αποκαλυπτική της ρίζας του από το αγαπημένο του Οροπέδιο. Σήμερα πενθούμε την απώλεια ενός σημαντικού Έλληνα, ενός ξεχωριστού ανθρώπου. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του« δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός. «Αποχαιρετούμε με τιμή και σεβασμό το Γιώργο Γραμματικάκη. Τον κορυφαίο επιστήμονα, ο οποίος ακολούθησε έναν μοναδικό και σπουδαίο κύκλο σπουδών και έρευνας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής και αργότερα ως Πρύτανης του Ιδρύματος. Ο Γιώργος Γραμματικάκης, συγκαταλέχθηκε άξια στους κορυφαίους επιστήμονες της νεότερης Ελλάδας. Με πλούσιο συγγραφικό έργο, με διεθνείς ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, ανάδειξε την επιστήμη που υπηρέτησε, προσπαθώντας να τη μεταφέρει στους φοιτητές του. Η προσφορά του στην επιστήμη λαμπρή παρακαταθήκη για τις γενιές που έρχονται. Ενεργός πολίτης, υπηρέτησε την χώρα και από τη θέση του Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι ιδέες του πρωτοποριακές. Οι αξίες και ο κώδικας της ηθικής του αδιαπραγμάτευτος. Προσωπικά τον αποχαιρετώ με μεγάλη θλίψη. Ας είναι αιώνια η μνήμη του. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του» έγραψε ο περιφερειάρχης Κρήτης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, με τη σειρά του σημείωσε: «Ο Γιώργος Γραμματικάκης, ανήκει στις εμβληματικές προσωπικότητες της σύγχρονης Ελλάδας. Η πολύπτυχη, λαμπρή πορεία του στους χώρους της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, της επιστημονικής έρευνας, της διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης, της συγγραφής σπουδαίων έργων, της παρουσίας και των καίριων δράσεών του στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή της χώρας μας, αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές του τόπου μας. Ξεκινώντας από το Ηράκλειο σε χρόνια δύσκολα αλλά και γόνιμα, συνέδεσε την ζωή του με τον τομέα της Φυσικής Επιστήμης και της διδασκαλίας της, αλλά και του ανοίγματός της σε όλη την κοινωνία, μέσα από βιβλία και ομιλίες. Το ανήσυχο πνεύμα του, η έγνοια του για την μοίρα της πατρίδας μας, τον παρακινούσαν να μετέχει διαρκώς στην δημόσια ζωή της χώρας μας, με ουσιώδεις δράσεις, στα επιστημονικά, στα πολιτικά γεγονότα, στις ανάγκες του Πανεπιστημίου Κρήτης (του οποίου υπήρξε ακάματος συμπαραστάτης, από την θέση του δασκάλου και μετέπειτα του πρύτανη), καθώς και με την θητεία του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Δήμος Ηρακλείου τίμησε το έργο του με το Βραβείο «Ηθικής Τάξεως», αναγνωρίζοντας την ανεκτίμητη προσφορά του στην επιστήμη, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και στην κοινωνία του τόπου μας. Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του».

Αλλά και η διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για τον θάνατο του Γιώργου Γραμματικάκη, ο οποίος διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣ, από το 2012 έως το 2018. «Ο Πρόεδρος Χαρίτων Σταυρόπουλος, το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, με βαθύτατο σεβασμό στο έργο και στη μνήμη του εκλιπόντος, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Γιώργου Γραμματικάκη» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

To Top