Κόσμος

Θύελλα αντιδράσεων για τη νέα σειρά «Krapopolis» που αφορά στον ελληνικό πολιτισμό – «Είναι υποτιμητ…

Θύελλα αντιδράσεων για τη νέα σειρά «Krapopolis» που αφορά στον ελληνικό πολιτισμό – «Είναι υποτιμητική»

Το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που έδωσε τα «φώτα» του στην ανθρωπότητα χλευάζει η σειρά «Krapopolis» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους ομογενείς. H νέα σειρά κινουμένων σχεδίων του Fox, απεικονίζει μια μυθική Αρχαία Ελλάδα η οποία, είναι υποτιμητική για τον αρχαίο πολιτισμό.

Το «Krapopolis» επικεντρώνεται σε μια ελαττωματική οικογένεια ανθρώπων, θεών και τεράτων που προσπαθούν να διοικήσουν μια από τις πρώτες πόλεις του κόσμου χωρίς να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Η AHEPΑ, η μεγαλύτερη οργάνωση ελληνοαμερικανικών αδελφοτήτων, εξέφρασε ιδιαίτερη δυσαρέσκεια για τη νέα σειρά τονίζοντας πως είναι υποτιμητική. «Είναι υποτιμητική για τη συμβολή που προσέφεραν στον δυτικό πολιτισμό οι αρχαίοι Έλληνες» αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της AHEPA, Σάββας Τσίβικος σε επιστολή του στον Ζεν Γκερίν, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της «Fox Entertainment», ζητώντας από το δίκτυο να σταματήσει την παραγωγή της σειράς.

Ο κ. Τσίβικος ζήτησε συνάντηση με τους παραγωγούς της σειράς «για να συζητήσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η σατιρική απεικόνιση των αρχαιοελληνικών μας ριζών είναι προσβλητική».

«Αυτή η σειρά επιτίθεται στην 5000χρονη ιστορία μας και υποτιμά το τι σημαίνει να είσαι καλός πολίτης. Μπορεί να φαίνεται χιουμοριστική σε κάποιους, αλλά σίγουρα δεν είναι οι αξίες, η ιστορία, η κληρονομιά με την οποία θα έπρεπε να είναι διαπιστευμένη η αρχαία Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος της AHEPA.

Το «Krapopolis» δημιουργήθηκε από τον Νταν Χάρμον για την Fox Broadcasting Company. Τον Οκτώβριο του 2022, πριν από την πρεμιέρα της, η σειρά ανανεώθηκε για δεύτερη σεζόν και έκανε νέα πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Πώς απεικονίζονται οι Αρχαίοι Έλληνες στο «Krapopolis»

Η σειρά παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας με έντονα προβλήματα η οποία αποτελείται από ανθρώπους, θεούς και τέρατα και προσπαθεί να διαχειριστεί μια από τις πρώτες πόλεις του κόσμου χωρίς να σκοτώσει ο ένας τον άλλον. Έχει ως επίκεντρο τον ειρωνικά ονομαζόμενο Tyrannis, τον οποίο εκφράζει υποδύεται ο Βρετανός κωμικός Ρίτσαρντ Αγιοάντε.

Αν και ο Tyrannis ονειρεύεται να ενώσει την Krapopolis με τις γειτονικές πόλεις για να σχηματίσουν μια αυτοκρατορία, δεν έχει το μυαλό ή βίαιη συμπεριφορά για να το καταφέρει. Γι’ αυτό, πρέπει να βασιστεί στην ετερόκλητη οικογένειά του από θεούς και τέρατα -που δεν θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν λιγότερο για τον πολιτισμό.

Ο Tyrannis ανταγωνίζεται διαρκώς τα ετεροθαλή αδέλφια του. Ο Stupendous (Παμ Μέρφι) είναι ένας χαζοχαρούμενος, μυώδης κύκλωπας που ζει για να πολεμά και να σκοτώνει. Ο μισός-γοργόνα Hippocampus (Ντάνκαν Τρουσέλ) κινείται σε μια παιδική καρέκλα με ρόδες έχοντας μια γυάλινη σφαίρα στο κεφάλι του. Επιστημονική ιδιοφυΐα και κοινωνικά αδέξιος, ο Hippocampus είναι ο εγκέφαλος της οικογένειας.

To Top