Οικονομία

Τι είναι οι «χάκερ… τιμών» και πώς αλλάζουν το λιανεμπόριο

ekptoseis4

ekptoseis4

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού και την αύξηση των μισθών, το πορτοφόλι πολλών καταναλωτών συνεχίζει να είναι μισοάδειο. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές όχι μόνο στα νοικοκυριά των χαμηλών εισοδημάτων, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά και στην περίφημη «μεσαία τάξη», όπου περίπου τα μισά νοικοκυριά υπό το βάρος των λογαριασμών και των τραπεζικών οφειλών δηλώνουν ότι θα ξοδέψουν λιγότερα σε προϊόντα εκτός τροφίμων.

Αντιμέτωποι λοιπόν με μια επίμονη ακρίβεια πολλοί καταναλωτές έχουν γίνει value hackers (κυνηγοί ευκαιριών), υιοθετώντας νέες μεθόδους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο το εισόδημά τους.

Η μεγέθυνση του value retailing στην εγχώρια αγορά αποτυπώνεται τόσο στις επιδόσεις επιχειρήσεων λιανικής που επενδύουν στις μόνιμα χαμηλές τιμές, σαν τα καταστήματα Jumbo και την εκπτωτική αλυσίδα Lidl, όσο και στην ταχεία ανάπτυξη των low cost ξένων αλυσίδων (βλέπε τις πολωνικές Pepco και Sinsay, την τουρκική LC Waikiki και την τουρκική Lili Drogerie), καθώς και στην αθόρυβη επέλαση των κινεζικών πλατφορμών Temu και Shein.

Συγκατοίκηση

Η Pepco, που ξεκίνησε εμπορικά τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα στις αρχές Οκτωβρίου του 2022, έχει φτάσει να μετράει 27 καταστήματα πανελλαδικά, ή πάνω από 13.500 τ.μ. χώρων πώλησης, με τη διοίκηση να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις επιδόσεις όσον αφορά τον τζίρο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Βλάσση, Expansion Manager της αλυσίδας, η μητρική διαθέτει αυξημένο budget για περαιτέρω επέκταση των καταστημάτων Pepco στην εγχώρια αγορά. Για το 2024 σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του αριθμού των καταστημάτων, ώστε να ενισχυθεί το brand awareness στην Ελλάδα.

Συνολικά, ο στόχος για την ελληνική αγορά είναι το δίκτυο των σημείων πώλησης της πολωνικής αλυσίδας να φθάσει τα 200 καταστήματα σε όλη την επικράτεια, όπως αναφέρει ο κ. Βλάσσης.

Εκπροσωπώντας απολύτως το value retailing, καθώς ο ακριβότερος κωδικός δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ, η πολωνική αλυσίδα ρούχων και ειδών σπιτιού για να επεκταθεί γρηγορότερα στην επαρχία ακολουθεί και τη στρατηγική της συγκατοίκησης και ήδη προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος για τη λειτουργία σημείων πώλησης εντός των καταστημάτων της αλυσίδας σουπερμάρκετ σε 5 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Ντεμπούτο

Πλάνο δυναμικής επέκτασης στην ελληνική αγορά έχει καταρτίσει και ο πολωνικός όμιλος LPP, με την αλυσίδα SiNSAY να φθάνει τα 6 καταστήματα στο τέλος Ιανουαρίου του 2024. Με τα δύο νέα καταστήματα, που θα εγκαινιαστούν τις επόμενες εβδομάδες, το πρώτο στην Πέτρου Ράλλη και το δεύτερο στο λιμάνι του Πειραιά, η πολωνική αλυσίδα κάνει ντεμπούτο στην αγορά της Αττικής.

Διαθέτοντας είδη ένδυσης και αξεσουάρ για γυναίκες, άνδρες και παιδιά, καθώς και συλλογή ειδών σπιτιού, προϊόντων μακιγιάζ και περιποίησης δέρματος, σε προσιτές τιμές, στόχος του ομίλου είναι η αλυσίδα SiNSAY να φτάσει τα 30 καταστήματα μέσα στην επόμενη διετία. Παράλληλα, σχεδιάζεται να εισέλθει στην ελληνική αγορά ένα ακόμα brand του ομίλου (διαχειρίζεται πέντε μάρκες μόδας: Reserved, House, Cropp, Mohito και Sinsay).

Από την Τουρκία

Με σταθερό ρυθμό, αλλά όχι ιδιαίτερα γρήγορο, αναπτύσσεται η τουρκική αλυσίδα LC Waikiki. Το 2023 η εταιρεία προσέθεσε δύο ακόμα σημεία στο δίκτυό της, και συγκεκριμένα στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο εμπορικό κέντρο Talos Plaza, φθάνοντας συνολικά τα 10 καταστήματα. Παράλληλα, προχώρησε σε μεταστέγαση του καταστήματος στην Κόρινθο εντός του Mare West, ενώ στο πλάνο της φαίνεται να βρίσκεται και η επέκταση στην Καβάλα.

Με έναρξη δραστηριοτήτων τον Απρίλιο του 2021 στη χώρα μας, η Lili Drogerie, αλυσίδα λιανικής πώλησης προϊόντων ομορφιάς, υγείας, καλλυντικών και φαρμακευτικών καταγόμενη από τη Σερβία, έχει φτάσει πλέον στα 19 καταστήματα, όλα στην Αττική.

Εκτός από τη διάθεση προϊόντων γνωστών εταιρειών του κλάδου καλλυντικών και ειδών προσωπικής υγιεινής, η εταιρεία έχει αναπτύξει τις δικές της μάρκες με στόχο την παροχή λύσεων σε λογικές τιμές.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

To Top