Ελλάδα

Τι είναι το PMI; Το trend που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας

zeugari 5

Τι είναι το PMI; Το trend που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας

Μια νέα και τοξική συνήθεια έχουν αποκτήσει οι Gen Zers, ή αλλιώς η νέα γενιά, στην οποία μπορεί να οφείλεται το γιατί δεν ευδοκιμούν οι μακροχρόνιες σχέσεις τους. Ωστόσο, το PMI πιστεύεται πως θα είναι η επόμενη τάση στις σχέσεις.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως τις πρώτες μέρες μιας νέας γνωριμίας όλα κυλούν πανέμορφα. Κοιτάς τον σύντροφό σου στα μάτια και όλα μοιάζουν ιδανικά. Τα συναισθήματα, όμως, μπορεί να έχουν και σκαμπανεβάσματα, καθώς στις αρχές της γνωριμίας φαίνεται το εάν θα ταιριάξεις με τον άλλον και θα μιλάτε για ώρες ατελείωτες ή αν θα υπάρξουν διάφορες στιγμές αμηχανίας μεταξύ τους.

Δυστυχώς, τις πρώτες μέρες, πολλοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν να μοιράζονται πολλές προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, δημιουργώντας ένα κλίμα… προχωρημένης ειλικρίνειας. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο nypost.com η ειδική στο σεξ και τις σχέσεις Georgia Grace, ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνει όποιος βγαίνει πρώτα ραντεβού με ένα άτομο που τον ενδιαφέρει, είναι να βάζει υγιή όρια.

Αλλά τι ακριβώς είναι το PMI;

Το PMI θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το ρομαντικό ισοδύναμο του TMI (too much information), το οποίο αναφέρεται στην αποκάλυψη πολλών προσωπικών πληροφοριών σε άλλους, χωρίς λόγο. Πιο συγκεκριμένα, το PMI προέρχεται από τα αρχικά του «premature intimacy» που ορίζεται ως «πρόωρη οικειότητα», και αναφέρεται στην επιθυμία κάποιου να μοιραστεί με έναν νέο σύντροφο πάρα πολλές πληροφορίες για τον εαυτό του, πολύ σύντομα, αφήνοντας συχνά τον άλλο να αισθάνεται εκτεθειμένος ή άβολα. Μάλιστα, εδώ χρησιμοποιείται και μια πιο ερωτική γλώσσα, δημιουργώντας ένα τοξικό συναισθηματικό δέσιμο με τον άλλον.

Ενώ η οικειότητα είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό στοιχείο για κάθε σχέση, το να το παρακάνετε πολύ νωρίς, είναι ένας σίγουρος τρόπος για να προκαλέσετε σε αυτόν που έχετε απέναντί σας «φόβο». Το PMI μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, από την υπερβολική αποκάλυψη των σκέψεών σας σε ένα ραντεβού, μέχρι και την απροκάλυπτη επίδειξη σωματικής στοργής.

Η Grace αναφέρει πως «είναι δύσκολο να μετριάσεις το PMI. Όταν ξεκινά κανείς μια νέα σχέση, είναι ενθουσιασμένος, αλλά είναι πολύ σημαντικό να έχει φίλους και οικογένεια με τους οποίους περνά και με αυτούς χρόνου, αλλά και να συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε και πριν τη σχέση. Είναι σημαντικό το άτομο που είναι σε μια σχέση, να έχει την αίσθηση του εαυτού του και να μην τον συνεπαίρνει η ενέργεια της σχέσης».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ειδική στις σχέσεις Jessica Alderson, η οικειότητα στα πρώιμα στάδια μιας σχέσης τείνει να είναι η νέα τάση στις σχέσεις της σημερινής εποχής. Το PMI μπορεί να συμβεί εξαιτίας διάφορων λόγων, όπως η έντονη ανάγκη για επιβεβαίωση ή η αδυναμία κατανόησης των συνθημάτων του συντρόφου. «Μερικοί άνθρωποι έχουν φόβο εγκατάλειψης και πιστεύουν πως με το να ανοίγονται πολύ νωρίς, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό δέσιμο με τον σύντροφό τους. Πιστεύουν ότι με το να είναι ευαίσθητοι και να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες, ο άλλος θα τους θεωρήσει πιο θελκτικούς και έμπιστους».

Ζευγάρι τρώει πρωϊνό
Τι είναι το PMI; Το trend που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας 2

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες του PMI;

Το να διατηρήσει κανείς ένα υγιές επίπεδο οικειότητας μπορεί να είναι δύσκολο, είτε γιορτάζει 1 μήνα σχέσης είτε 20 χρόνια γάμου. Η οικειότητα είναι διαφορετική στα διάφορα στάδια της σχέσης, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όρια ανάμεσα στο ζευγάρι.

«Πολλά νέα ζευγάρια νιώθουν την ανάγκη να ταυτιστούν με τα ζευγάρια που βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χαμογελάνε συνέχεια και λένε πως “ερωτεύτηκαν με την πρώτη ματιά”. Αυτοί πουλάνε ένα όνειρο. Δεν μπορούμε να παίρνουμε συμβουλές για τις σχέσεις από την τηλεόραση ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί συνήθως τις παρουσιάζουν με τέτοιο τρόπο, που μας φαίνονται πώς όλα είναι ρόδινα. Αλλά μερικές φορές, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει η Grace.

Το να μιλά κανείς για όλες του τις προσωπικές λεπτομέρειες στα πρώιμα στάδια της σχέσης, μπορεί να δημιουργήσει μόνο ρωγμές, ακόμα και ανεπανόρθωτη καταστροφή. Το πιο σύνηθες πρόβλημα που παρουσιάζεται με αυτή την πρακτική, είναι το να κουράσετε τον σύντροφο σας ή να παρερμηνεύσει τη συμπεριφορά σας.

Ποια είναι η λύση

Ένα από τα πιο όμορφα στάδια μιας νέας γνωριμίας ή σχέσης, είναι η διαδικασία του να μαθαίνεις τον άλλον σιγά – σιγά και να ανακαλύπτεις μια νέας πτυχή του εαυτού του. «Το υγιές ξετύλιγμα της προσωπικότητας του συντρόφου μπορεί να συμβάλει στην ευχαρίστηση και την ανυπομονησία του να γνωρίσεις τον άλλον με την πάροδο του χρόνου», λέει η Alderson.

Ραντεβού ζευγαριού σε ένα εστιατόριο
Τι είναι το PMI; Το trend που μπορεί να καταστρέψει τη σχέση σας 3

Σε μια νέα σχέση, είναι σημαντικό τα μέλη να περνούν χρόνο μαζί προκειμένου να ενωθούν και να αγαπηθούν. Όμως, βεβαιωθείτε πως περνάτε καλά και πως όταν μοιράζεστε μια νέα πληροφορία, είναι όντως σημαντικό να τη γνωρίζει ο άλλος.

«Δεν θα συνιστούσα ποτέ το να μην ανοίγεστε σε ένα πρώτο ραντεβού ή να μην μοιράζεστε πράγματα για τον εαυτό σας. Αλλά να έχετε στο νου πως έχετε την επιλογή σχετικά με το τι και πόσα θα αποκαλύψετε για εσάς. Επίσης, μπορείτε και εσείς να θέσετε όρια, αν νιώσετε πως ο εν δυνάμει σύντροφος μοιράζεται υπερβολικές πληροφορίες σε εσάς», καταλήγει η Grace.

To Top