Ελλάδα

Τι φέρνει το μέλλον στην ασφάλεια του σπιτιού μας

Τι φέρνει το μέλλον στην ασφάλεια του σπιτιού μας

Η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα και ταχύτατα. Το ίδιο γρήγορα αλλάζουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του σπιτιού μας, αλλά το μέλλον δεν φέρνει μόνο αυτό. Φέρνει και νέο ή προηγμένο εξοπλισμό, που θα κάνει πιο αποτελεσματικά τα μέτρα που λαμβάνουμε για να αποτρέπουμε τους εισβολείς. Μάλιστα, οι συσκευές που έρχονται θα είναι πιο «έξυπνες» και με περισσότερες δυνατότητες, έτσι ώστε να αποφύγουμε έναν άλλο κίνδυνο: να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε… κάστρο. Να πούμε ακόμα πως ό,τι διαβάσετε στη συνέχεια, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασία ή κάποια θεωρητική σύλληψη -εταιρείες ήδη πειραματίζονται με αυτές τις μεθόδους και δοκιμάζουν τα προϊόντα τους πριν τα θέσουν σε μαζική κυκλοφορία.

Drones για την αυλή σας

Η πρώτη γραμμή άμυνας για την προστασία του σπιτιού σας δεν θα είναι πλέον η εξώπορτά σας και η μάντρα του κήπου σας ή της αυλής σας. Οι φράχτες του μέλλοντος θα είναι επιστρωμένοι με υλικό που θα αποτρέπει το σκαρφάλωμα, και θα είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες, για να «αντιλαμβάνονται» αν κάποιος επιχειρεί να τους υπερπηδήσει.

Μάλιστα, οι αισθητήρες αυτοί θα μπορούν να επικοινωνούν με μικρά drone εξοπλισμένα με κάμερα. Δηλαδή, αν κάποιος καταφέρει να μπει στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, θα απειλείται με κινηματογράφηση και ταυτοποίηση. Σε ένα πιο προχωρημένο πείραμα, τα drones θα μπορούν να εκτοξεύουν ειδικό σπρέι μαρκάροντας τον διαρρήκτη ή το όχημα που χρησιμοποιεί, κάνοντας τον εντοπισμό του εύκολο.

«Έξυπνες» κάμερες και ανιχνευτές

Οι κάμερες ασφαλείας είναι σε μεγάλο βαθμό ήδη «έξυπνες» και στο μέλλον θα γίνουν «εξυπνότερες». Αρκετοί κατασκευαστές έχουν αποκαλύψει σχέδια για μοντέλα καμερών που ενεργοποιούνται με την κίνηση και που είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ λ.χ. του σκύλου σας που κρύβεται στον κήπο και ενός πραγματικού κλέφτη, γλιτώνοντάς μας έτσι από ψευδείς συναγερμούς.

Η επόμενη φάση θα πάει τις κάμερες ένα βήμα πιο μακριά. Θα μπορούν να αναλύουν και άλλες παραμέτρους, όπως η ποιότητα του αέρα και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ενώ θα αποκτήσουν και αισθητήρες αναγνώρισης φωνής, ώστε να «εκπαιδεύονται» στους συνήθεις θορύβους του σπιτιού σας και τις φωνές της οικογένειάς σας και των δικών σας.

Συναγερμοί με… ταυτότητες

Η διασυνδεσιμότητα των ηλεκτρονικών συσκευών φέρνει κι άλλα πλεονεκτήματα στα μέτρα ασφαλείας για το σπίτι μας. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, το σύστημα συναγερμού του σπιτιού σας θα μπορεί να συνδέεται απευθείας με τη βάση δεδομένων της αστυνομίας και θα έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης λογισμικού για αναγνώριση προσώπου.

Το αποτέλεσμα; Αντί να χτυπά απλώς μια σειρήνα και να αναβοσβήνουν φώτα, το σύστημα θα φωνάζει τον διαρρήκτη με το όνομά του και ταυτόχρονα θα ενημερώνει την αστυνομία ποιος βρίσκεται πού και τι κάνει.

Μία γειτονιά, ένας συναγερμός

Είναι ριζωμένο στο DNA μας να θέλουμε να προστατεύουμε αυτούς για τους οποίους νοιαζόμαστε, αλλά και την κοινότητά μας. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προγράμματα παρακολούθησης ολόκληρης γειτονιάς είναι τόσο διαδεδομένα -αν και όχι τόσο στην Ελλάδα.

Αλλά η τεχνολογία θα αλλάξει και εδώ τα δεδομένα. Η επόμενη γενιά «έξυπνων» συστημάτων συναγερμού θα έχει δυνατότητα επικοινωνίας με άλλα ανάλογα συστήματα στη γειτονιά. Έτσι, αν κάποιο σπίτι στη γειτονιά αντιμετωπίσει κίνδυνο ή παραβιαστεί, το πρόγραμμα θα ενημερώσει αμέσως και όλα τα άλλα σπίτια, σημαίνοντας γενικό συναγερμό σε μεγάλη ακτίνα.

To Top