Πολιτική

Τι περιλαμβάνει «η Διακήρυξη των Αθηνών»: Όσα συμφωνήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των ηγετών των Δυτικών…

sinodos

Τι περιλαμβάνει «η Διακήρυξη των Αθηνών»: Όσα συμφωνήθηκαν στην άτυπη σύνοδο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε κοινή διακήρυξη οκτώ σημείων κατέληξαν οι 11 ηγέτες που συμμετείχαν στο άτυπο δείπνο που οργάνωση ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Σε αυτή επισημαίνεται η σαφής στήριξη των συμμετεχόντων στην Ουκρανία, η τήρηση στις αρχές του κράτους δικαίου, η καταδίκη της Ρωσίας και του αναθεωρητισμού αλλά και η επικαιροποίηση του ευρωπαϊκού δρόμου των Δυτικών Βαλκανίων – όπως και της Ουκρανίας και της Μολδαβίας συμβάλλοντας στην σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ε.Ε.

Αναλυτικότερα η κοινή διακήρυξη αναφέρει:

Εμείς, ο Πρόεδρος Aleksandar Vučić, η Πρόεδρος Maia Sandu, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, ο Πρόεδρος Jakov Milatović, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός Ion-Marcel Ciolacu, ο Πρωθυπουργός Albin Kurti, ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Borjana Krišto, ο Πρωθυπουργός Dimitar Kovachevski, ο υπουργός Nikolai Denkov και ο πρωθυπουργός Andrej Plenković, παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα, είκοσι χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη, και συμφώνησαν στα εξής:

  1. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη, δημιουργώντας ένα νέο επίπεδο σε επίπεδο κοινών αρχών, ενότητας και κοινού μέλλοντος εντός της ΕΕ. Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής μας ηπείρου. Οι νόμοι και οι αρχές που συνέβαλαν σε μια σταθερή και προβλέψιμη ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας εδώ και τόσο καιρό έχουν παραβιαστεί και γινόμαστε μάρτυρες εκ νέου της εκδήλωσης των καταστροφικών επιπτώσεων του αναθεωρητισμού.
  2. Μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα, εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξή μας στην Ουκρανία την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, με βάση τις αξίες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
  3. Στις συζητήσεις μας στην Αθήνα σήμερα, εκφράσαμε την υποστήριξη και την εκτίμηση για τα ειλικρινή προσπάθειες του Προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy για τον καθορισμό των αρχών για την ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, στη Φόρμουλα Ειρήνης του. Χαιρετίσαμε επίσης τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την προώθηση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.
  4. Συμφωνήσαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία για εγκλήματα πολέμου και άλλες φρικαλεότητες, όπως οι επιθέσεις κατά των αμάχων και την καταστροφή των υποδομών και πως οι υπεύθυνοι πρέπει να δεχτούν τις συνέπειες.
  5. Πριν από είκοσι χρόνια, η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης αναγνώρισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι σήμερα αυτή η δήλωση παραμένει πιο επίκαιρη ποτέ. Ο κλιμακούμενος επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας αποκάλυψε την επείγουσα ανάγκη για μια ισχυρή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ΕΕ ως ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της ευημερίας μεταξύ των λαών μας αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
  6. Τονίσαμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, γεωγραφικά γειτονεύουν με κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά, ιστορία και ένα μέλλον που ορίζεται από κοινές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη, είναι σημαντικό αυτές οι περιοχές να ενστερνιστούν ως πλήρη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
  7. Σήμερα στην Αθήνα, συζητήσαμε τον δρόμο προς τα εμπρός, για να κάνουμε αυτό το όραμα της Ευρώπης πραγματικότητα. Υπογραμμίσαμε τη σημασία του να θέσουμε έναν στόχο για την ολοκλήρωση του όραματος μιας ΕΕ εμπλουτισμένης με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Υπογραμμίσαμε την ανάγκη για μια επαναδραστηριοποιημένη και επαναπροσανατολισμένη διαδικασία διεύρυνσης που να είναι απτή και αξιόπιστη, χωρίς συντομεύσεις στις καθορισμένες συνθήκες. Δηλώσαμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε την Ουκρανία και τη Μολδαβία να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενταξιακή τους διαδικασία και στη συνέχεια να ολοκλήρωσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
  8. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι 20 χρόνια μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουμε έναν τολμηρό και φιλόδοξο τελικό στόχο που θα χρησιμεύσει ως οδηγός, έμπνευση και πλαίσιο.
To Top