Ελλάδα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ανιχνευτές καπνού

sustima kapnou

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ανιχνευτές καπνού

Η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη απειλή για κάθε σπίτι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να λάβουμε τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και να υιοθετήσουμε πρακτικές που ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο. Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να εξαλείψουμε απόλυτα την πιθανότητα, υπάρχει ένα δεύτερο βήμα, το οποίο βοηθά στην έγκαιρη προειδοποίηση και αντίδρασή μας: είναι η εγκατάσταση ανιχνευτών καπνού.

Οι ανιχνευτές καπνού είναι μικρές σε διαστάσεις συσκευές οι οποίες λειτουργούν διαρκώς και σημαίνουν συναγερμό όταν ανιχνεύσουν καπνό ή φωτιά. Γενικά, συνιστάται η εγκατάσταση συναγερμών καπνού σε κάθε επίπεδο του σπιτιού και σε κάθε δωμάτιο. Αν επιλέξετε να τους τοποθετήσετε στην οροφή, φροντίστε να είναι στη μέση της. Εάν αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό, τοποθετήστε τους ανιχνευτές στον τοίχο, τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από τη γωνία και σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών από την οροφή.

Κρατήστε τους συναγερμούς καπνού μακριά από ρεύματα που δημιουργούνται από παράθυρα ή αεραγωγούς, γιατί ο αέρας μπορεί να απομακρύνει τον καπνό από τον αισθητήρα σε περίπτωση πυρκαγιάς και να μην την εντοπίσει όσο έγκαιρα μπορεί. Αποφύγετε να τοποθετείτε τους συναγερμούς πυρκαγιάς πολύ κοντά στη συσκευή της κουζίνας και στο ντους του μπάνιου, καθώς οι ατμοί μπορεί να προκαλέσουν ψευδείς συναγερμούς. Εάν εγκαταστήσετε συναγερμό καπνού στην κουζίνα, βεβαιωθείτε ότι είναι μακριά από οποιαδήποτε συσκευή μαγειρέματος, για να αποφύγετε τους ψευδείς συναγερμούς.

Επίσης, συνιστάται να ελέγχετε και να δοκιμάζετε τους συναγερμούς καπνού του σπιτιού σας τουλάχιστον μία φορά τον μήνα για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν και να αντικαθιστάτε τις μπαταρίες (αν δεν είναι ενσύρματοι) κάθε 6 μήνες (φυσικά, και αν δώσει σήμα ο ανιχνευτής ότι τελειώνει η μπαταρία του). Τέλος, οι συναγερμοί καπνού θα πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε 10 χρόνια.

Η τελευταία συμβουλή είναι «μην αγνοείτε ποτέ τον συναγερμό από έναν ανιχνευτή καπνού», να αντιδράτε σαν να υπάρχει πυρκαγιά στον χώρο. Στην προκειμένη περίπτωση, οι βασικές συμβουλές ασφαλείας είναι οι εξής:

• Εφαρμόστε το σχέδιο διαφυγής που έχετε ετοιμάσει και έχετε δοκιμάσει με την οικογένειά σας.

• Αν προσπαθήσετε να ανοίξετε μια πόρτα και νιώσετε ότι είναι ζεστή, αποφύγετέ την και αναζητήστε άλλη έξοδο.

• Κινηθείτε κρατώντας το σώμα σας όσο πιο χαμηλά γίνεται. Τα επικίνδυνα θερμά αέρια και ο καπνός καταλαμβάνουν πρώτα τον χώρο ψηλότερα.

Βγείτε το συντομότερο έξω, εσείς και οι δικοί σας, σταθείτε σε ασφαλές σημείο και καλέστε την Πυροσβεστική.

• Για κανέναν λόγο μην επιστρέψετε σε κτίριο ή σε σπίτι που καίγεται, μέχρι να σας το επιτρέψει η Πυροσβεστική.

To Top