Ελλάδα

Τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα διάρρηξης

Τι πρέπει να κάνετε αν πέσετε θύμα διάρρηξης

Φτάνετε στο σπίτι σας και βλέπετε την πόρτα μισάνοιχτη. Πλησιάζοντας αντιλαμβάνεστε ότι έχετε πέσει θύμα διάρρηξης. Προφανώς και είναι μια κατάσταση που κανείς δεν θέλει να ζήσει, αλλά δεν είναι απίθανη, όσα μέτρα ασφαλείας κι αν έχουμε λάβει. Αλλά από πρακτικής άποψης, είναι σημαντικό να αντιδράσουμε σωστά για να αποφύγουμε επιπλέον κινδύνους και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε κάνει καθετί απαραίτητο για την πιθανή μας αποζημίωση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν κάποιος δει ότι έχει παραβιαστεί το σπίτι του είναι απλό: να φύγει. Ο λόγος είναι ότι ο διαρρήκτης ή οι διαρρήκτες μπορεί να είναι ακόμα μέσα και να γίνουν βίαιοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν. Επιπλέον λόγος: βρίσκεστε σε σκηνικό «εγκλήματος», δεν πρέπει να αλλοιωθεί κανένα στοιχείο που ενδεχομένως θα διευκολύνει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Συνεπώς, απομακρυνόμαστε και καλούμε την Άμεσο Δράση. Ακόμα μία καλή επιλογή είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ενός γείτονα. Ο λόγος είναι ότι εκείνος θα μπορεί να είναι πιο ψύχραιμος από κάποιον που έχει δει το σπίτι του παραβιασμένο και να βοηθήσει περισσότερο στις σωστές αντιδράσεις.

Πιθανότατα η αστυνομία θα έρθει στο σπίτι αμέσως για να ελέγξει, θα μπει στο σπίτι και θα βεβαιωθεί ότι κανείς δεν είναι ακόμα μέσα. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί θα πρέπει να συλλέξουν στοιχεία (όπως λ.χ. δακτυλικά αποτυπώματα) και να καταγράψουν τι έχει συμβεί. Αφού η αστυνομία τελειώσει τη δουλειά της, ο ένοικος θα πρέπει να υποβάλει επίσημη αναφορά στην αστυνομία, στην οποία θα περιγράφει το περιστατικό, τι έχει κλαπεί και οποιαδήποτε πληροφορία σχετίζεται με το περιστατικό. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν «γραφειοκρατική» ταλαιπωρία, αλλά είναι απολύτως απαραίτητο αν το σπίτι είναι ασφαλισμένο, καθώς μόνο έτσι ο ένοικος θα μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση. Επίσης, μπορείτε να υποβάλετε μήνυση.

Αφότου η αστυνομία τελειώσει τη δική της δουλειά και επιτρέψει την είσοδο στο σπίτι, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο να φωτογραφήσετε τους χώρους, καθώς είναι πιθανό να μην παρατηρήσει κάποιος από την αρχή ποια πράγματα λείπουν. Στη συνέχεια, είναι πολύ χρήσιμο να αρχίσετε να φτιάχνετε μια λίστα με όλα όσα λείπουν ή έχουν καταστραφεί. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε προσεκτικά κάθε μέρος του σπιτιού. Τα ηλεκτρονικά, τα κοσμήματα και άλλα τιμαλφή είναι οι προφανείς στόχοι, αλλά λάβετε υπόψη και άλλα αντικείμενα που είναι δυνητικά πολύτιμα για έναν κλέφτη, όπως τα φάρμακα και διάφορα έγγραφα που μπορούν να δώσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία (βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών, συμβόλαια κ.ά.).

Τέλος, αν έχουν κλαπεί υπολογιστές, προσπαθήστε να σκεφτείτε ποια σημαντικά αρχεία υπάρχουν σε αυτούς. Μήπως υπάρχουν κωδικοί για πιστωτικές κάρτες ή κωδικοί για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές; Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την τράπεζα, ενημερώστε την και για κάθε ενδεχόμενο ακυρώστε τους ή αλλάξτε τους – είναι η ασφαλέστερη επιλογή που θα σας απαλλάξει από πολλή αγωνία.

Αν έχετε ασφάλεια σπιτιού, το επόμενο τηλεφώνημα θα πρέπει να είναι στην ασφαλιστική εταιρεία. Ο πρώτος λόγος είναι για να έρθει το συντομότερο εκτιμητής και να καταγράψει τις ζημιές, ώστε να μπορέσετε να διεκδικήσετε την ανάλογη αποζημίωση, ο δεύτερος λόγος είναι ότι αρκετές εταιρείες δίνουν κατάλληλες οδηγίες για τα επόμενα βήματά σας στην αποκατάσταση των ζημιών και τον τρόπο με τον οποίο θα γλιτώσετε από περιττά έξοδα και γραφειοκρατία.

Όταν τελειώσετε τις διαδικασίες αυτές, θα πρέπει ενδεχομένως να επισκευάσετε τα σημεία εισόδου των διαρρηκτών. Στο σημείο αυτό, οι ανάγκες και ο χρόνος αποκατάστασης διαφέρουν για δουλειές όπως η αλλαγή της κλειδαριάς στην εξώπορτα ή για την αντικατάσταση του σπασμένου τζαμιού από το οποίο μπήκαν στο σπίτι σας. Σε κάθε περίπτωση, ο τελικός στόχος είναι να αποκατασταθεί κάθε ζημιά που δείχνει ότι έγινε διάρρηξη στο σπίτι και, αν είναι δυνατό, να αναβαθμιστεί από άποψη ασφαλείας το σημείο που αποδείχθηκε αδύναμο: επιλέξτε λ.χ. μια καλύτερη κλειδαριά ασφαλείας για την εξώπορτά σας. Μια σημαντική σημείωση: αν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού βρείτε κάποιο αντικείμενο που δεν σας ανήκει, ενημερώστε την αστυνομία – ίσως ανήκει στους διαρρήκτες και δώσει σημαντικές πληροφορίες (λ.χ. δακτυλικά αποτυπώματα).

Τέλος, εννοείται ότι αν έχετε ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας, η αστυνομία θα έχει ζητήσει και θα έχει πάρει τα απαραίτητα αρχεία (λ.χ. από κάμερες) για την έρευνά της. Αν, όμως, δεν έχετε, υπάρχει ένα τελευταίο βήμα που μπορεί να βοηθήσει: μιλήσετε με τους γείτονές σας για να συλλέξετε στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν στην εξιχνίαση της διάρρηξης. Μήπως υπάρχουν σε κάποιο άλλο σπίτι τοποθετημένες κάμερες; Μήπως κάποιος είδε κάποιο άγνωστο αυτοκίνητο παρκαρισμένο για πολλή ώρα έξω από το σπίτι σας; Μήπως κάποιος άλλος άκουσε θόρυβο από το σπίτι σας; Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν με λεπτομέρειες, αλλά ίσως αποδειχθούν χρήσιμα στην αστυνομία.

To Top