Ελλάδα

Τι θα γινόταν αν η κακοκαιρία Daniel «χτυπούσε» την Αττική – Οι περιοχές που θα πλημμύριζαν

5399262

Τι θα γινόταν αν η κακοκαιρία Daniel «χτυπούσε» την Αττική – Οι περιοχές που θα πλημμύριζαν

Η κακοκαιρία Daniel που σάρωσε τη Θεσσαλία, έφερε τεράστιες ποσότητες βροχής, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται τι θα γινόταν, σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα φαινόμενα «χτυπούσαν» την Αττική.

Ειδικοί μίλησαν στον ΣΚΑΪ, με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο να δηλώνει πως «σίγουρα θα πλημμυρίσουν σας διαβεβαιώ οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος του ρέματος σε όλους τους δήμους».

Έτσι, υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια με τον Κηφισό και τους παραποτάμους του να πλημμυρίζουν και να προκαλούν καταστροφές. Στο πρώτο σενάριο πλήττονται περιοχές ως το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, στο δεύτερο σενάριο οι καταστροφές φτάνουν ως περιοχές της Νίκαιας της Καλλιθέας και του Ταύρου. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει τον Κηφισό να πλημμυρίζει τα πάντα ως το παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα έαν ένα φαινόμενο όπως αυτό που εκδηλώθηκε στη Θεσσαλία πλήξει την Αττική η κοίτη του Κηφισού θα υπερχειλίσει και θα πνίξει τις γύρω περιοχές.

Με βάση τα σενάρια κινδύνου, πάνω από 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 18 Δήμους θα καλυφθούν με νερό από τον Κηφισό επηρεάζοντας τη ζωή και τη δραστηριότητα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων αν στην Αττική εκδηλωθεί φαινόμενο χιλιετίας τύπου Daniel.

«Μπορεί ο Κηφισός να έχει σχεδιαστεί για πλημμύρα 50 ή ακόμα και 100 ετών σε κάποια σημεία, όμως τα όμβρια, τα δίκτυα όμβριων σε όλες τις πόλεις είναι σχεδιασμένα για πλημμύρες 10 ή 15 ετών, άρα όταν έχεις τέτοια φαινόμενα πριν πλημμυρίσει το ποτάμι θα πλημμυρίσει ο δρόμος», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα κατά μήκος του Κηφισού τα οποία πλήττονται και υπάρχει και μια ζώνη στα πεδινά που επίσης κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Ιλισού», αναφέρει η Δρ. υδρολογίας στο ΕΜΠ, Ελισάβετ Φελώνη,

«Ο κύριος αποδέκτης είναι ο Κηφισός. Και με τα έργα που γίνονται τα αντιπλημμυρικά επί της ουσίας τι κάνουμε, παίρνουμε τα νερά από την επιφάνεια και τα διοχετεύουμε μέσα από σωλήνες και φρεάτια πολύ πιο γρήγορα στον τελικό αποδέκτη που είναι ο Κηφισός. Αυτό έχει το πρόβλημα ότι φτάνουν ταυτόχρονα από παντού πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού», σημειώνει ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων, Περιφέρεια Αττικής, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.

To Top