Κόσμος

Το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε συνάντηση με την Αρμενία στην Ουάσινγκτον κατηγορώντας τις Η…

azerbaijan us

Το αζέρικο υπουργείο Εξωτερικών ακύρωσε συνάντηση με την Αρμενία στην Ουάσινγκτον κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μεροληψία

Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον, λόγω της «μονόπλευρης προσέγγισης των Ηνωμένων Πολιτειών».

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητοι στο Μπακού για τον ίδιο λόγο, είπε. Στο μεταξύ, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως σκοπεύει να εντείνει τις πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι δύο χώρες του Καυκάσου βρίσκονται σε σύγκρουση επί δεκαετίες, κυρίως για την περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν αλλά οι κάτοικοί του ήταν κυρίως Αρμένιοι οι οποίοι κυβερνούσαν εκεί με την υποστήριξη του Γερεβάν μέχρι την ανακατάληψή του από το Μπακού τον Σεπτέμβριο.

Το Αζερμπαϊτζάν εναντιώθηκε ιδιαίτερα στα «μονόπλευρα και προκατειλημμένα» σχόλια που έκανε χθες, Τετάρτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’ Μπράιεν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Υποστήριξε πως, όταν ο Ο’Μπράιεν είπε πως η χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο οδήγησε στην έξοδο περισσότερων από 100.000 Αρμενίων από τον θύλακα, δεν ανέφερε την «παράνομη στάθμευση πάνω από 10.000 μελών των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παραπονέθηκε πως ο Ο’ Μπράιεν δεν ανάφερε πως «για περισσότερο από δύο μήνες η Αρμενίας δεν απαντάει» στις προτάσεις ειρήνης του Αζερμπαϊτζάν. Η αζερική δήλωση αναφέρει επίσης πως η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να προσφέρει υποστήριξη στην Αρμενία, αν και η Αρμενία είναι «επιτιθέμενη και πηγή αποσταθεροποίησης στην περιοχή».

Σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο που ανήρτησε η επιτροπή, ο Ο’Μπράιεν είπε πως «δεν μπορεί να είναι “business as usual”» στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Μπακού. Είπε πως οι ΗΠΑ ακύρωσαν υψηλού επιπέδου διμερείς συναντήσεις και δεσμεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν και πως θα εξακολουθήσουν να το καλούν «να διευκολύνει την επιστροφή Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ που μπορεί να θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή να επισκεφθούν πολιτιστικούς χώρους στην περιοχή, καθώς και να αποκαταστήσει την ανεμπόδιστη εμπορική και ανθρωπιστική κυκλοφορία καθώς και την κυκλοφορία των πεζών στην περιοχή».

Ο πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν Αλί Ασάντοφ δήλωσε σε φόρουμ στο Τμπιλίσι τον περασμένο μήνα πως το Μπακού είναι δεσμευμένο στην ειρήνη και την αποκατάσταση των μεταφορικών συνδέσεων με την Αρμενία από το 2020, αλλά η πρόοδος εξαρτάται από την Αρμενία.

To Top