Οικονομία

Το φθηνό νικέλιο της Ινδονησίας κατακλύζει την αγορά – Λουκέτα σε δυτικές εταιρείες

metalla

metalla

Υπό πίεση είναι η παγκόσμια βιομηχανία εξόρυξης νικελίου και ο πρωταρχικός λόγος είναι η υπερπροσφορά νικελίου χαμηλού κόστους από την Ινδονησία. Επιπλέον, αυτή η σταθερή προσφορά συνεχίζει να υποστηρίζει ένα σημαντικό παγκόσμιο πλεόνασμα, ασκώντας πτωτική πίεση στην τιμή του νικελίου.

Η άνοδος της Ινδονησίας ως ο κορυφαίος παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία νικελίου, αξιοποιώντας κινεζικά κεφάλαια και την καινοτομία, αποδείχθηκε αξιοσημείωτη. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η κυριαρχία της χώρας έρχεται παρά τη συντονισμένη αντίσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε λίγο περισσότερο από μια δεκαετία περίπου, η Ινδονησία κατάφερε να μεταμορφώσει πλήρως τις εξαγωγές νικελίου της ενώ εννιαπλασίασε την παραγωγή της στα ορυχεία. Μαζί, η Κίνα και η Ινδονησία παράγουν τώρα περίπου το 70% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς νικελίου. Ανίκανοι να ανταγωνιστούν τα ισχυρά κεφάλαια και το χαμηλό λειτουργικό κόστος των ινδονησιακών επιχειρήσεων, οι ανταγωνίστριες εταιρείες εξόρυξης νικελίου στην Αυστραλία και αλλού θα μπορούσαν ενδεχομένως να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για διακοπές λειτουργίας

Ο γαλλική εταιρεία εξόρυξης Eramet προειδοποίησε πρόσφατα ότι δεν είναι μακριά η μέρα που η Ινδονησία θα εδραιώσει τη θέση της ως ο νούμερο ένα προμηθευτής νικελίου στον κόσμο, εξαφανίζοντας τους αντιπάλους της. Πράγματι, οι Financial Times επικαλέστηκαν τη διευθύνουσα σύμβουλο Christel Bories ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να καταλήξει να προμηθεύει πάνω από τα τρία τέταρτα της υψηλότερης κατηγορίας καθαρού νικελίου στον κόσμο στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο Andrew Forrest, ιδρυτής και πρόεδρος της Fortescue Metals Group και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αυστραλία, ζήτησε πρόσφατα από το χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange) να κατανοήσει τη διαφορά μεταξύ «βρώμικου» και «καθαρού» νικελίου. Φοβούμενος το κλείσιμο των ορυχείων, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Χρηματιστήριο πρέπει να μάθει να διαχωρίζει το νικέλιο με βάση τις σχετικές εκπομπές άνθρακα, επιτρέποντας στους αγοραστές να επιλέξουν τη βιωσιμότητα των προϊόντων τους. Ο κ. Forrest ίσως αναφερόταν σε εταιρείες που χρησιμοποιούν μπαταρίες από φθηνό νικέλιο που εξορύσσεται στην Ινδονησία, τις οποίες πολλοί κατηγορούν ότι έχουν υψηλότερο αποτύπωμα εκπομπών.

nikelio1 scaled Μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα

Είναι αλήθεια ότι η Ινδονησία χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα για την εξόρυξη μεγάλου μέρους του νικελίου της, αφήνοντας πίσω της ένα μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα. Υπάρχουν κατηγορίες για αποψίλωση των δασών, ρύπανση και απώλεια βιοποικιλότητας, που προέρχονται κυρίως από μια έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Climate Rights International με έδρα τις ΗΠΑ. Η έκθεση αναφερόταν συγκεκριμένα στο έργο εξόρυξης και επεξεργασίας νικελίου σε ένα νησί που ονομάζεται Χαλμαχέρα, όπου ένα έργο εκκαθάρισε χιλιάδες εκτάρια από δάση και εκτοπισμένους ανθρώπους, ενώ μόλυνε με ρύπους τα ποτάμια και τη θάλασσα.

Εκ πρώτης όψεως, η Ινδονησία αποκαλεί την πολιτική της για το νικέλιο κίνηση προς την καθαρή ενέργεια. Ωστόσο, οι επικριτές της δηλώνουν ότι η πραγματικότητα έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη στάση της κυβέρνησης.

Πτώση της τιμής του νικελίου

Ωστόσο, ορισμένα ορυχεία νικελίου έχουν ήδη κλείσει, ενώ άλλα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε λουκέτο σύντομα. Για παράδειγμα, η Forrest’s Wyloo Metals Ltd. ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει τα ορυχεία της στη Δυτική Αυστραλία.

Εν τω μεταξύ, μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, όπως η BHP, σημείωσαν πρόσφατα ότι είναι πολύ απίθανο οι δραστηριότητες νικελίου τους να καταστούν κερδοφόρες πριν από το 2030. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το νικέλιο επισημάνθηκε ως σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για την BHP μόλις πέρυσι. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση της συνολικής της λειτουργίας στη δραστηριότητα εξόρυξης νικελίου, που ενδεχομένως συνεπάγεται το κλείσιμο της Nickel West, μια κίνηση που θα έθετε σε κίνδυνο περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας. Ένας από τους λόγους για τη δραματική πτώση των κερδών της BHP προέρχεται από τη μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων νικελίου στη Δυτική Αυστραλία.

Η εταιρεία παραγωγής σπάνιων γαιών Lynas εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση για όλες τις κυβερνήσεις, ζητώντας τους να είναι σε επαγρύπνηση για τις επιπτώσεις της υποχώρησης των τιμών του νικελίου. Όντας ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σπάνιων γαιών εκτός Κίνας, η Lynas σημείωσε πρόσφατα βουτιά 74% στα καθαρά κέρδη με μόλις 39,50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τους έξι μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η τιμή του νικελίου εξακολουθεί να είναι χαμηλή

Το νικέλιο δεν είναι ένα συνηθισμένο ορυκτό. Είναι απαραίτητο για την κατασκευή μπαταριών υψηλής χωρητικότητας, ανοξείδωτου χάλυβα και διαφόρων προηγμένων κραμάτων. Μαζί με μια πληθώρα απαιτητικών στην εξόρυξη και δαπανηρών υλικών, όπως στοιχεία σπάνιων γαιών, το νικέλιο κατέχει καθοριστική θέση στη σύγχρονη ηλεκτρονική και την τεχνολογία υψηλών επιδόσεων.

Το νικέλιο χαμηλής ποιότητας είναι μια πρώτη ύλη για τον ανοξείδωτο χάλυβα, ενώ η υψηλής ποιότητας ποικιλία χρησιμοποιείται σε προϊόντα όπως μπαταρίες οχημάτων κ.α. Όχι μόνο το ινδονησιακό νικέλιο είναι προβληματικό, αλλά η υπερπροσφορά συνεχίζει να καθιστά μη βιώσιμα άλλα ορυχεία σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΟΤ

To Top