Κόσμος

Το «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για υποστήριξη της Χεζμπολάχ

police

Το «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» στο επίκεντρο αστυνομικής έρευνας για υποστήριξη της Χεζμπολάχ

Εκτεταμένες έρευνες διεξήγαγε σήμερα η γερμανική αστυνομία σε επτά κρατίδια για το «Ισλαμικό Κέντρο Αμβούργου» (ΙΖΗ) και πέντε πιθανόν συνδεδεμένων με αυτό οργανώσεων, με την υποψία της υποστήριξης της δράσης της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, ερευνήθηκαν 54 ακίνητα σε Αμβούργο, Κάτω Σαξονία, Έσση, Βάδη – Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βερολίνο και Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε το Μπλε Τζαμί στον Άλστερ του Αμβούργου, ένα από τα παλαιότερα μουσουλμανικά τεμένη στην Ευρώπη, στο οποίο έχουν θητεύσει και πολλοί ιρανοί θεολόγοι και πολιτικοί.

«Το ΙΖΗ είναι ύποπτο ότι ενήργησε παραβιάζοντας την συνταγματική τάξη και την ιδέα της διεθνούς συνεννόησης. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα στο πλαίσιο του νόμου περί λειτουργίας σωματείων. Οι αρχές ασφαλείας ερευνούν επίσης την υποψία ότι το ΙΖΗ υποστηρίζει τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία είναι απαγορευμένη στη Γερμανία. Οι υπόλοιπες έρευνες αφορούν υποοργανώσεις του ΙΖΗ», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του και εξηγεί ότι το ΙΖΗ λειτουργεί και ως χορηγός για το «Ιμάμ αλί Τζαμί», το οποίο στοχεύει στη διάδοση της επαναστατικής αντίληψης των ανώτατων ιρανών ηγετών.

«Έχουμε την ισλαμιστική σκηνή στο στόχαστρό μας. Οι υποψίες για το ΙΖΗ είναι σοβαρές. Ειδικά τώρα, σε μια εποχή που πολλοί Εβραίοι αισθάνονται ιδιαίτερα απειλούμενοι, ισχύει ότι είναι σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να αναλαμβάνουμε σκληρή δράση. Κάθε εύλογη υποψία θα διερευνηθεί αποφασιστικά, αλλά δεν ενεργούμε εναντίον καμίας θρησκείας ή άλλου κράτος – μόνο εναντίον του ισλαμιστικού εξτρεμισμού», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θα πρέπει να διευκρινιστεί, πρόσθεσε, εάν το ΙΖΗ έχει δημιουργήσει μια εθνική δομή η οποία καθορίζει την πολιτική και θρησκευτική κατεύθυνση για μεμονωμένα τοπικά τζαμιά και να ενθαρρύνει την αντισημιτική και αντιδημοκρατική στάση που υποστηρίζει και το Ιράν, σε μια ακραία ερμηνεία του σιιτικού Ισλάμ.

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Αμβούργου ‘Αντι Γκρότε δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι αρχές κατάφεραν «σκληρό πλήγμα» στο ισλαμιστικό δίκτυο: «Ο χρόνος του ΙΖΗ έχει φθάσει στο τέλος του. Όσο πιο γρήγορα εξαφανιστεί εντελώς από το Αμβούργο, τόσο το καλύτερο και σήμερα είμαστε πολύ πιο κοντά σε αυτό», τόνισε. Το ΙΖΗ παρακολουθείται εδώ και καιρό και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες απαγορεύθηκε στη Γερμανία και η δράση της Χαμάς, καθώς και του υποστηρικτικού της δικτύου Samidoun.

To Top