Κόσμος

Το Ισραήλ ανοίγει τις «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή και η Δύση προειδοποιεί για αυτοσυγκράτη…

Το Ισραήλ ανοίγει τις «πύλες της κολάσεως» στη Μέση Ανατολή και η Δύση προειδοποιεί για αυτοσυγκράτηση

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ, με το εβραϊκό κράτος να έχει παντού ανοιχτά μέτωπα, τη στιγμή που η Δύση κάνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση.

Ο κύριος όγκος του ισραηλινού στρατού συγκεντρώνεται στη Γάζα για έφοδο και δίνει χρόνο στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά τη λήξη του σχετικού τελεσίγραφου, ώστε να μαζέψει πληροφορίες για τις θέσεις της Χαμάς. Όμως συνεχίζει να βομβαρδίζει την περιοχή σκοτώνοντας αμάχους με την ελπίδα να καταστρέψει κρυμμένους θύλακες της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, αφού η κοινή γνώμη στο Ισραήλ ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει μεγάλες απώλειες στρατιωτών του κατά την επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, εδώ και μία εβδομάδα πραγματοποιεί επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με το Al Jazeera να αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 55 άμαχοι Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Επίσης, δημιουργεί μια «νεκρή ζώνη» στα εδάφη του νότιου Λιβάνου που ελέγχει στρατιωτικά, ώστε να μετριάσει την απειλή της Χαμάς, η οποία προειδοποιεί για ανάμειξη, σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να εκκενώνει χωριά και να βομβαρδίζει στρατιωτικές θέσεις στις γύρω περιοχές, ακόμη και στο Αλέπο της Συρίας με βάση αναφορές που μετέδωσαν οι Times of Israel.

AP23242417249804
Ισραηλινό στρατιωτικό μπλόκο στο χωριό Beit Hagai που αποτελείται από Ισραηλινούς εποίκους και βρίσκεται στη Δυτική Όχθη

«Η κλιμάκωση θα οδηγήσει σε εμπλοκή του Ιράν»

Το Ισραήλ φέρεται να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, γιατί παρά την συντριπτική υπεροπλία που διαθέτει, δεν μπορεί να την αξιοποιήσει πλήρως, καθώς διπλωματικά είναι απομονωμένο στη περιοχή.

Οι φράσεις «θα αλλάξουμε το χάρτη της Μέσης Ανατολής» και «θα δώσουμε ένα μάθημα που θα μείνει αξέχαστο» του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μπορεί να ικανοποίησαν τους Ισραηλινούς που θέλουν εκδίκηση, ωστόσο προκαλούν έντονη ανησυχία στη Δύση, ειδικά στις ΗΠΑ, που στέλνουν δικές τους δυνάμεις στη περιοχή.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το εβραϊκό κράτος και σύμφωνα με το BBC τόνισε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το Ιράν θα επέλεγε να εμπλακεί απευθείας με κάποιο τρόπο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανό ενδεχόμενο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που ξεκαθαρίζουν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί το λαό και τα εδάφη του, αρκεί να μην κλιμακώσει την κατάσταση. Δηλαδή δεν πρέπει να απειλήσει με αφανισμό τους Παλαιστίνιους, γιατί αυτό αυτόματα θα έσερνε στη σύρραξη τα γειτονικά κράτη, που έχουν υπογράψει συμμαχία με το Ιράν, η οποία καλύπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

AP23264628885346
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων

All in ή μπλόφα;

Οι επόμενες κινήσεις του Ισραήλ θυμίζουν έναν χαρτοπαίκτη με δυνατό χαρτί, που είναι στο δίλημμα πώς θα χρησιμοποιήσει το δυνατό φύλο που διαθέτει, ώστε όχι μόνο να κερδίσει την παρτίδα, αλλά να πάρει όλα τα χρήματα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν σύντομα το Ισραήλ πραγματοποιήσει έφοδο με όλες τις δυνάμεις στη Γάζα, τότε μπορεί να δεχτεί επίθεση από την Χεζμπολάχ στα βόρεια και από τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη. Έτσι, θα έχει τρία ανοιχτά μέτωπα με τεράστιες απώλειες και τον κίνδυνο να εμπλακούν κι άλλες δυνάμεις. Ωστόσο, μπορεί να πλήξει θανάσιμα τους αντιπάλους του και η πολιτική ηγεσία θα επανακτήσει το χαμένο κύρος της.

AP23288538627336
Ισραηλινός βομβαρδισμός στις 15 Οκτωβρίου στο χωριό του Λιβάνου al-Bustan, όπου μπορεί να κρύβονται μέλη της Χεζμπολάχ

Αντιθέτως, αν κάνει πόλεμο φθοράς και δεν εισβάλει αμέσως, θα αντιμετωπίσει λιγότερη αντίσταση, ενώ θα εμπλακούν λιγότερες δυνάμεις. Θα έχει λοιπόν, ένα κύριο μέτωπο και μπορεί να κερδίσει με λίγες απώλειες στρατιωτών, αλλά με περισσότερους νεκρούς Παλαιστίνιους αμάχους. Αυτό το σενάριο θα φέρει σε καλύτερη διπλωματική θέση το Ισραήλ, όμως η πολιτική ηγεσία θα βγει πληγωμένη.

AP23288517604466
Άρματα μάχης του Ισραήλ στα σύνορα με την Γάζα, όπου προετοιμάζονται για έφοδο

Μέχρι στιγμής όμως, το Ισραήλ φέρεται να προσανατολίζεται σε μια τρίτη λύση και είναι να πλήξει σοβαρά την Χαμάς και να την περιορίσει, χωρίς να την καταστρέψει. Πλέον, φέρεται ότι μόνο 10.000 στρατιώτες θα συμμετέχουν στην έφοδο στη Γάζα, με σχεδόν όλους να είναι βετεράνοι και όχι έφεδροι. Παράλληλα, δίνει χρόνο στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων και ταυτόχρονα οι αντιδράσεις των μουσουλμάνων συμμάχων της Χαμάς, ώστε να μην έχουν πάτημα και εμπλακούν.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες λοιπόν για το Μεσανατολικό, με το Ισραήλ να φέρεται να υποχωρεί από τις αρχικές θέσεις για ολική εξολόθρευση. Ωστόσο, οι πόλεμοι κερδίζονται από την εξαπάτηση και όχι τις ευθείες κινήσεις, οπότε κανείς δεν μπορεί να μαντέψει τις εξελίξεις, παρά μόνο να κάνει υποθέσεις.

To Top