Πολιτική

Το μήνυμα της επίσκεψης Ζελένσκι στην Αθήνα – Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη σε Τίρανα και Άγκυρα

zelenski mitsotakis

Το μήνυμα της επίσκεψης Ζελένσκι στην Αθήνα – Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη σε Τίρανα και Άγκυρα

Ρόλο – κλειδί για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων έχει πλέον η Ελλάδα, η οποία μετατρέπεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας που απαιτεί τη συνοχή και συνεργασία των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Παράλληλα, με τη χθεσινή επίσκεψη – έκπληξη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολομίντιρ Ζελένσκι στη χώρα μας και την επαναβεβαίωση της στήριξής μας στην Ουκρανία 18 μήνες μετά τη ρωσική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι «καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Προειδοποίησε ωστόσο τόσο την Άγκυρα που συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κύπρο, όσο και τα Τίρανα με αιχμή την συνέχιση της προφυλάκισης του εκλεγμένου ομογενή δημάρχου της Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ότι η Ελλάδα τάσσεται ξεκάθαρα απέναντι σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο και σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μαίνεται και με την ενεργειακή κρίση να έχει κοπάσει για λίγο και την απειλή μιας νέας επισιτιστικής να μην έχει απομακρυνθεί η Ελλάδα βγαίνει μπροστά και όχι μόνο στηρίζει την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της Ουκρανίας αλλά κάνει τις κινήσεις αυτές που την καθιστούν «παίκτη» στην περιοχή παρουσία μάλιστα των εκπροσώπων των κορυφαίων θεσμών της ΕΕ Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μάσησε τα λόγια του στις κοινές δηλώσεις με τον Βολοντίμρ Ζελένσκι και όπως φάνηκε δεν απευθυνόταν μόνο σε εκείνον.

Έστειλε μήνυμα και στην Μόσχα ξεκαθαρίζοντας ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται θα τιμωρηθούν στο απώτερο μέλλον.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτά τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας, εγκλήματα τα οποία θα πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός προβάλλοντας με τα λεγόμενά του όσα μας περιμένουν τον επόμενο χειμώνα έδειξε τις λύσεις που υπάρχουν και μάλιστα υπενθύμισε ότι η χώρα μας έχει δείξει ότι παρά τον αντίκτυπο που έχει η υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων επιδεικνύει συνέπεια και συνέχεια.

«Η Αθήνα δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια όταν είδε τις επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή και προσπάθησε με όσα μέσα είχε και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους της να βρει διεξόδους έτσι ώστε στην πράξη να παραγκωνιστεί η Ρωσία ειδικά σε ενεργειακό επίπεδο», τόνιζε στο newsbeast.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ειδικά με την ανάδειξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων και την δημιουργία ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που ενώνει τον βορρά με το νότο, σύντομα η πόλη της βόρειας Ελλάδας θα αποτελεί μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου και έτσι θα καλύπτονται έτσι όχι μόνο οι δικές μας εθνικές ανάγκες αλλά και οι ανάγκες πολλών βαλκανικών χωρών, χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Για τον λόγο αυτό και επελέγη η τωρινή χρονική στιγμή με τους ηγέτες της περιοχής να συγκεντρώνονται στην Αθήνα για να χαράξουν μέσα από την πρωτοβουλία αυτή το μέλλον.

Η δυναμική και ο ρόλος που παίζει η χώρα μας στο σύνολο της ΕΕ και όχι μόνο φάνηκε και από την συμφωνία σε στρατιωτικό επίπεδο που όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ουκρανός Πρόεδρος επιτεύχθηκε χθες στην Αθήνα. Μετά την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να δώσουν F16 στο Κίεβο, η Ελλάδα θα συνδράμει με την εκπαίδευση των ουρανών πιλότων ενώ ετοιμάζεται και ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

To Top