Οικονομία

Το σχέδιο για στεγαστικά σε ξένο νόμισμα

1697548809 Snea default

Σε σιωπηρή παράταση του μέτρου που είχε ανακοινωθεί πέρυσι για πάγωμα του euribor και του libor στους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων σκέφτονται να προχωρήσουν οι τράπεζες, ταυτόχρονα με άλλες βελτιωτικές κινήσεις. Η απόφαση αυτή προέβλεπε το πάγωμα του επιτοκίου βάσης (euribor ή libor) για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια στα επίπεδα του Μαρτίου 2023. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επηρεάζονταν οι δόσεις στεγαστικών δανείων σε ευρώ και ξένο νόμισμα (ελβετικό φράγκο κ.λπ.) από τις αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Σήμερα, δάνεια περίπου 3,3 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί σε ελβετικό φράγκο και χιλιάδες δανειολήπτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν καθώς αυξάνεται το υπόλοιπο λόγω ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Οι τράπεζες εξετάζουν την επέκταση του παγώματος σιωπηρά για ακόμα έναν χρόνο.

Κι άλλη ιστορική απόφαση

Μετά το 12μηνο πάγωμα όλων των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο (σε ευρώ και σε ξένο νόμισμα) ακολούθησε το καλοκαίρι του 2023 ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δικαίωσε δανειολήπτη σε ελβετικό φράγκο. Δικαίωσε πολωνό δανειολήπτη, ο οποίος άσκησε αγωγή εναντίον τράπεζας και ανοίγει τον δρόμο για αποζημιώσεις από τις πολωνικές τράπεζες.

Task Force για ταμειακές – POS

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές αποτελεί μία από τις προκλήσεις του οικονομικού επιτελείου για το 2024 και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης «θα γίνει όπως είπαμε στους πρώτους μήνες του χρόνου. Δεν το συζητάμε. Δεν πρόκειται να γίνουν εκπτώσεις. Ας λάβουν όλοι το μήνυμα. Η κυβέρνηση δεν βάζει νερό στο κρασί της στο συγκεκριμένο θέμα».

Για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και παρατράγουδα, ο Κωστής Χατζηδάκης συνέστησε ειδική Ομάδα Εργασίας για την παρακολούθηση της υλοποίησης του έργου «Διασύνδεση Ηλεκτρονικών Ταμειακών Μηχανών με συστήματα (POS) και με την ΑΑΔΕ». Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης και μέλη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στελέχη του ΥΠΕΘΟ, της ΑΑΔΕ και εκπρόσωποι της αγοράς.

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα

Την ώρα που οι πάροχοι ανακοίνωναν τις τιμές για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση προκειμένου να λάβουν επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα. Οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 190.000 και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες καθώς η πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτή έως και τις 19 Ιανουαρίου. Μετά θα «τρέξει» η διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης το οποίο θα φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των δικαιούχων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1,2 εκατ. νοικοκυριά που επιλέγουν να ζεστάνουν με ηλεκτρικό ρεύμα την κατοικία τους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Η ενίσχυση είναι έκτακτη, κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αύξηση ασφαλίστρων

Στον απόηχο του μεγάλου σεισμού στην Ιαπωνία, το κόστος αντασφάλισης ακινήτων στην Τουρκία, έναντι φυσικών καταστροφών, ανεβαίνει. Οι αντασφαλιστές αυξάνουν τις τιμές για την κάλυψη περιουσίας στην ετήσια ανανέωση των συμβολαίων και μάλιστα οι τιμές των αντασφαλίσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά, αναφέρουν οι «FT». Στην Τουρκία το κόστος αντασφάλισης ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών διπλασιάστηκε στις περιοχές που καταστράφηκαν από τον περσινό σεισμό, σύμφωνα με νέα στοιχεία, καθώς ο κλάδος αξιολογεί τις επιπτώσεις από τον μεγάλο σεισμό στην Ιαπωνία.

Γιατί έπεσε το «μήλο»

Η μετοχή της Apple υποχώρησε χθες σχεδόν κατά 3% σε χαμηλό επτά εβδομάδων μετά την υποβάθμιση από την Barclays λόγω ανησυχιών ότι η ζήτηση για τις συσκευές της, από τηλέφωνα iPhone έως υπολογιστές Mac, θα παραμείνει αδύναμη κατά τη διάρκεια του 2024. Η Barclays υποβάθμισε τη μετοχή σε «υποβαρή» από «ουδέτερη» και μείωσε τον στόχο τιμής 12 μηνών κατά 1 δολάριο στα 160 δολάρια.

To Top