Οικονομία

Τον Ιούνιο κληρώνει για τα επιτόκια

2024 03 06T110136Z 1751590957 RC27T5A1DF10 RTRMADP 5 GLOBAL MARKETS VIEW USA

2024 03 06T110136Z 1751590957 RC27T5A1DF10 RTRMADP 5 GLOBAL MARKETS VIEW USA

Μπροστά στο μεγάλο δίλημμα του πότε πρέπει να μειώσουν για πρώτη φορά τα υψηλά επιτόκια-ρεκόρ βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των HΠΑ. Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τζερόμ Πάουελ προτιμούν, όπως όλα δείχνουν, να ρισκάρουν μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής λίγο πιο αργά από όσο θα χρειαζόταν παρά νωρίτερα, αφού εξακολουθούν να ανησυχούν για τις πληθωριστικές πιέσεις σε ευρωζώνη και ΗΠΑ αντίστοιχα.

Η FED

Πλέον οι αγορές που μέχρι πρόσφατα έκαναν λόγο για μείωση επιτοκίων από τη FED ακόμη και τον μήνα που διανύουμε, τώρα θεωρούν ότι δεν θα δουν τις προβλέψεις τους να πραγματοποιούνται άμεσα. Πλέον εκτιμούν ότι ο Τζερόμ Πάουελ και η παρέα του στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της FED (γνωστής ως FOMC) πιθανότατα θα προχωρήσουν στην πρώτη τέτοια μείωση τον Ιούνιο. Συνολικά προς το παρόν αναμένονται για το 2024 τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από τη FED, από 25 μονάδες βάσης η κάθε μία.

Τον ίδιο μήνα εκτιμάται ότι θα κάνει πλέον ανάλογη κίνηση και η ΕΚΤ. Αυτό ήταν τουλάχιστον το σήμα που έστειλε η Λαγκάρντ πριν από λίγες μόνο ημέρες, με τις αγορές να προσπαθούν τώρα να αποκρυπτογραφήσουν πόσες μειώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Παράγοντες της αγοράς προβλέπουν τρεις συνολικά μειώσεις της τάξης των 25 μονάδων βάσης φέτος και άλλη μια στις αρχές του 2025.

Μιλώντας στο Κογκρέσο ο Τζερόμ Πάουελ είπε στους νομοθέτες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα «δεν απέχει πολύ» από το να μπορέσει να μειώσει το κόστος δανεισμού και ότι σήμερα τα επιτόκια είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα που θα μπορούσαν να προβλεφθούν σε περιόδους ήπιου πληθωρισμού και μέτριας ανάπτυξης.

Ο Πάουελ επανέλαβε πως η FED θέλει να δει περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%. Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα κατά την ομιλία του διευκρινίζοντας πόσο σύντομα η Fed θα μπορούσε να φτάσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια.

«Οταν αποκτήσουμε αυτή την εμπιστοσύνη και δεν είμαστε πολύ μακριά (από το να την αποκτήσουμε), θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε» τα επιτόκια για να αποφευχθεί η πορεία της οικονομίας πριν από μια ύφεση, είπε. Ο Πάουελ είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα ότι η FED δεν εξέταζε μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 19-20 Μαρτίου.

ΕΚΤ

Η ΕΚΤ από την πλευρά της διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο υψηλό όλων των εποχών του 4% στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Ωστόσο η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για φέτος από το 2,7% στο 2,3%, ανοίγοντας την πόρτα σε πιθανές μειώσεις επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

«Πραγματοποιούμε καλή πρόοδο προς την επίτευξη του στόχου μας για τον πληθωρισμό και ως αποτέλεσμα έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» δήλωσε επί τούτου η Κριστίν Λαγκάρντ. «Αλλά δεν είμαστε αρκετά σίγουροι. Χρειαζόμαστε σαφώς περισσότερα στοιχεία και περισσότερα δεδομένα. Θα μάθουμε λίγα περισσότερα τον Απρίλιο, αλλά θα μάθουμε πολλά περισσότερα τον Ιούνιο» είπε δίνοντας το σχετικό σήμα.

Η Λαγκάρντ σε σχετικές ερωτήσεις απέρριψε την ιδέα ότι η ΕΚΤ δεν βιάζεται καθόλου να προχωρήσει σε πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Ανέφερε επίσης ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας τώρα άρχισε να συζητά για αλλαγή στάσης από την περιοριστική νομισματική πολιτική που ακολουθούνταν μέχρι τώρα. Επίσης είπε ότι τα στελέχη της ΕΚΤ δεν συζήτησαν καθόλου για μείωση επιτοκίων σε αυτή τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

To Top