Σε 14 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες, Σάββατο 20/4. Παράλληλα, ένας οδηγός ασθενοφόρου έχασε τη ζωή του ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για να απομακρύνει τραυματίες από ξεχωριστή επίθεση από βίαιους Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.

Η εκτεταμένη επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 19/4 στην περιοχή Νουρ Σαμς, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Τούλκαρεμ με την ανταλλαγή πυρών να συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο. Οι Ταξιαρχίες Τούλκαρεμ, που περιλαμβάνουν στις τάξεις τους δυνάμεις από πολλές παλαιστινιακές παρατάξεις, ανέφεραν πως οι μαχητές τους αντάλλαξαν πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις χθες.

Η Δυτική Όχθη βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης από τότε που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967.

Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη 2

Χθες, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι, δύο εκ των οποίων ταυτοποιήθηκαν από παλαιστινιακές πηγές και αξιωματούχους ως ένας ένοπλος και ένα 16χρονο αγόρι, σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή, με τον απολογισμό να είναι από τους βαρύτερους στη Δυτική Όχθη εδώ και μήνες. Ένας ακόμα άνδρας σκοτώθηκε προχθές, Παρασκευή.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν κατά την επιδρομή και ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας 50χρονος οδηγός του ασθενοφόρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο χωριό Αλ-Σαουίγια, νότια της πόλης Ναμπλούς, καθώς οδηγούσε το ασθενοφόρο για να μεταφέρει τραυματίες από την επίθεση στο χωριό. Δεν έγινε άμεσα σαφές αν πυροβολήθηκε από εποίκους. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από ισραηλινό στρατό.

Πλήγματα στη Γάζα

Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη 3

Στη Γάζα, όπου οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των δυνάμεων μάχης του Ισραήλ νωρίτερα αυτό τον μήνα από τις νότιες περιοχές, ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 34.000, όπως ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές αρχές χθες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν χθες τη νότια πόλη της Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καθώς και την Αλ-Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, όπου καταστράφηκαν τουλάχιστον πέντε σπίτια, και την περιοχή της Αλ-Τζαμπάλια στον βορρά, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς.

Στη Ράφα, επλήγη ένα σπίτι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πατέρας, η κόρη και η έγκυος μητέρα, σύμφωνα με τη Χαμάς και παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης. Γιατροί στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα κατάφεραν να σώσουν το μωρό, σύμφωνα με υγειονομικούς, με το νεογέννητο να είναι πλέον το μοναδικό μέλος της οικογένειας που επέζησε. Πέντε ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστή ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πόλη πριν από τα μεσάνυχτα, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι.