Οικονομία

Τουρισμός: Μπαράζ κινήτρων για προσέλκυση υπαλλήλων

TOYRISMOS

TOYRISMOS

Οι ελλείψεις σε προσωπικό που καλείται να εργαστεί σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά επηρεάζει την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις του κλάδου σε πολλά μέρη του κόσμου. Από την Αμερική μέχρι την Ιαπωνία και την Ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις φαίνεται ότι δεν έχουν τον αριθμό των εργαζομένων που θα ήθελαν. Ετσι στρέφονται στην παροχή μεγαλύτερων κινήτρων, όπως είναι οι υψηλότεροι μισθοί και πρόσθετες άλλες παροχές, καθώς η τουριστική περίοδος πλησιάζει και ο ανταγωνισμός αυξάνεται.

Αμερική

Στις ΗΠΑ ακόμη και μετά τις προσλήψεις εκατοντάδων χιλιάδων στον ξενοδοχειακό κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τη «Wall Street Journal».

Πρόκειται για θέσεις από τις υπηρεσίες καθαριότητας μέχρι τις ρεσεψιόν. Για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο να εργαστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου προσφέρουν αυξημένες αποδοχές.

Ετσι, τα αμερικανικά ξενοδοχεία θα καταβάλουν συλλογικά 123 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποδοχές εργαζομένων φέτος, ποσοστό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με το 2019 σύμφωνα με την κλαδική ένωση American Hotel & Lodging Association.

Η απασχόληση στον τομέα των καταλυμάτων είναι μειωμένη κατά 9% από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι συχνά διστάζουν να επιστρέψουν στον ξενοδοχειακό κλάδο μετά τις μαζικές απολύσεις το 2020. Επίσης πολλοί μεταπήδησαν σε άλλους κλάδους με μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς.

Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και στην Ευρώπη, όπου η πανδημία άλλαξε σημαντικά την αγορά με αποτέλεσμα να μην επιστρέψουν στον κλάδο πολλοί εργαζόμενοι αφού έχουν βρει αλλού απασχόληση.

Ασία

Στην Ιαπωνία η προσφορά σε θέσεις μερικής απασχόλησης σε ξενοδοχεία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών λόγω ελλείψεων εργαζομένων πλήρους και μερικής απασχόλησης, δείχνουν στοιχεία από τον εξειδικευμένο στον κλάδο ιστότοπο της χώρας, Travelvoice.jp.

Η συνεχής αύξηση όλο και περισσότερων επισκεπτών στη χώρα έχει αυξήσει τη ζήτηση για εργαζομένους στον ξενοδοχειακό κλάδο, ειδικά καθώς πολλά από αυτά ετοιμάζονται σταδιακά να ανοίξουν ενόψει της νέας σεζόν. Η ζήτηση για πιο έμπειρους εργαζομένους αφορά όσους έχουν εμπειρία στην τακτοποίηση και τον καθαρισμό δωματίων, στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στα εστιατόρια, οδηγούς και μεταφραστές.

Ευρώπη

Στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη το φαινόμενο είναι εντονότερο λόγω του αυξημένου τουρισμού. Ενα από τα παραδείγματα είναι η Κύπρος όπου οι ελλείψεις προσωπικού πλήττουν τον κλάδο ενόψει της τουριστικής περιόδου. Στελέχη του κλάδου του τουρισμού της χώρας καλούν τώρα την κυβέρνηση να αναλάβει δράση, ειδικά όσον αφορά τις δυνατότητες απασχόλησης και ξένων σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις όπως λένε. Στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός παραμένει σε σταθερά υψηλά επίπεδα, υπάρχουν αντίστοιχες προκλήσεις, με τον αριθμό που εκτιμάται ότι έχει άμεση ανάγκη ο κλάδος να διαμορφώνεται στους περίπου 30.000 εργαζομένους.

To Top