Κόσμος

Τουρκία για επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων στη «νεκρή ζώνη» – «Εκτός πραγματικότητας οι ισχυ…

kypros turkia

Τουρκία για επίθεση Τουρκοκυπρίων κατά κυανόκρανων στη «νεκρή ζώνη» – «Εκτός πραγματικότητας οι ισχυρισμοί του ΟΗΕ»

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε την Τρίτη πως η καταδίκη από τον ΟΗΕ του επεισοδίου που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Κύπρο, στη Νεκρή Ζώνη κοντά στην Πύλα, όπου Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε Κυανοκράνους που επιχειρούσαν να εμποδίσουν την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου δρόμου, «είναι εκτός πραγματικότητας».

«Η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι εκτός της πραγματικότητας του πεδίου. Αντί να προσφέρει μια θετική συμβολή στο πρόβλημα, η δήλωση αυτή καθιστά πιο δύσκολη τη διαδικασία», υποστήριξε το τουρκικό υπουργείο, το οποίο κατηγόρησε τους Κυανοκράνους για το επεισόδιο.

«Η ειδοποίηση για τις οδικές εργασίες είχε γίνει καιρό πριν. Η επέμβαση των Κυανοκράνων (…) προκάλεσε τις εντάσεις», ισχυρίστηκε το τουρκικό υπουργείο.

Τα επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής κοντά στην Πύλα, εντός της Νεκρής Ζώνης που χωρίζει το ελεύθερο από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ήταν ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τέσσερις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν και τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές καθώς προσπαθούσαν να εμποδίσουν «μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες» κοντά στην Πύλα.

Έπειτα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις, για τις οποίες ανέφερε πως ενδέχεται «να αποτελούν έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου». «Η δράση αυτή είναι αντίθετη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και αποτελεί παραβίαση του status quo στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ», υπογράμμισαν τα 15 μέλη του.

To Top