Οικονομία

Τουρκία: Σηματοδοτεί σταδιακή στροφή στην «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική

simske1

simske1

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε ότι θα λάβει σταδιακά βήματα προς την κατεύθυνση πιο συμβατικών οικονομικών πολιτικών, καθώς το έθνος προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg, ο πρώην στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch, ο Σισμέκ πραγματοποίησε συναντήσεις την περασμένη Παρασκευή με τραπεζίτες και επιχειρηματίες, στις οποίες δεσμεύτηκε ότι οι προσαρμογές θα γίνουν αργά ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Οι ίδιες πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται καθώς οι συνομιλίες ήταν ιδιωτικές, αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι οποιαδήποτε βήματα θα ληφθούν μετά την ανάλυση των πιθανών επιπτώσεών τους στην οικονομία και τους επιμέρους τομείς.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιστροφή του Σιμσέκ

Ο Σίμσεκ επανήλθε στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ο Τούρκος πρόεδρος εξασφάλισε άλλη μια πενταετή θητεία στον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου. Θεωρούμενος ως επιλογή φιλική προς την αγορά, ο διορισμός του εκτιμάται ότι σηματοδοτεί μια στροφή από τα ανορθόδοξα μέτρα που υιοθέτησε ο Ερντογάν και τα οποία έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό της Τουρκίας και έχουν προκαλέσει μαζική φυγή ξένου χρήματος.

Στην πρώτη του ομιλία μετά το ραντεβού, ο Σίμσεκ τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Τουρκία εκτός από την επιστροφή στη συμβατική πολιτική.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεστ για τη νέα ομάδα. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τη νομισματική αρχή, με τη νέα της επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, να αυξάνει κατακόρυφα τα επιτόκια. Σύμφωνα με έρευνα του Boomberg, με τη συμμετοχή 20 οικονομολόγων, η μέση εκτίμηση είναι ότι το ποσοστό θα αυξηθεί στο 20% από 8,5%.

Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 της Τουρκίας σημείωσε πτώση 3,8% τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτώση του, αφού ο νέος υπουργός Οικονομικών σηματοδότησε μια σταδιακή στροφή προς τις ορθόδοξες πολιτικές. Ο δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε ένα μήνα.

Πηγή: OT.GR

To Top