Κόσμος

Τουρκία: Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή προέδρου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 

ozgur ozel

Τουρκία: Στο δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή προέδρου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 

Στον δεύτερο γύρο θα κριθεί η εκλογή προέδρου στο κρίσιμο 38ο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας.

Παρόλο που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του CHP, ο Οζγκιούρ Οζέλ, τερμάτισε πρώτος στην εκλογική κούρσα με τη θετική ψήφο 682 συνέδρων, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία για δύο μόνο ψήφους. Ο Οζέλ είναι υποψήφιος της πτέρυγας που ζητά αλλαγή στο κόμμα, μετά την ήττα του CHP στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και έχει την υποστήριξη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο νυν πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος των λεγόμενων προεδρικών, που κατήλθε στις εκλογές με το σύνθημα της ανανέωσης, έλαβε 664 ψήφους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου δέχεται εισηγήσεις από κομματικά στελέχη να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο και να αναγνωρίσει την νίκη του Οζέλ.

Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν ο ίδιος προχωρήσει στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Χαρακτηρίζεται η κατ΄εξοχήν πολιτική δύναμη που εκφράζει σήμερα την κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία.

To Top