Κόσμος

Τρεις γιατροί δολοφονήθηκαν σε μπαρ από ενόπλους στη Βραζιλία- Υπόνοιες για πολιτικό έγκλημα εκφράζο…

brazil 2

Τρεις γιατροί δολοφονήθηκαν σε μπαρ από ενόπλους στη Βραζιλία- Υπόνοιες για πολιτικό έγκλημα εκφράζουν οι αρχές

Τρεις Βραζιλιάνοι γιατροί, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός μιας γερουσιάστριας της αριστεράς, δολοφονήθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη μέσα σε ένα μπαρ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, και η επίθεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη χώρα, μέχρι και στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ένας τέταρτος γιατρός που βρισκόταν στο ίδιο μπαρ τραυματίστηκε από τα πυρά και νοσηλεύεται.

Οι τέσσερις άνδρες είχαν πάει στο Ρίο για ένα διεθνές ιατρικό συνέδριο ορθοπαιδικής, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Το μπαρ βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της αριστοκρατικής συνοικίας Μπάρα ντα Τιζούκα.

Η αστυνομία έχει ήδη πάρει καταθέσεις από αυτόπτες μάρτυρες και αναλύει τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής. Μέχρι στιγμής το κίνητρο της επίθεσης παραμένει αδιευκρίνιστο. Ένα βίντεο από κάμερα ασφαλείας, το οποίο μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια, δείχνει τους γιατρούς, καθισμένους γύρω από ένα τραπέζι, να αιφνιδιάζονται από τρεις μαυροντυμένους άνδρες που βγαίνουν από ένα λευκό αυτοκίνητο και αρχίζουν να τους πυροβολούν.

Το ένα από τα θύματα, ο Ντιέγκο Ραλφ Μπομφίμ, 35 ετών, ήταν αδελφός της γερουσιάστριας από το Σάο Πάουλο Σαμία Μπομφίμ, του αριστερού κόμματος «Σοσιαλισμός και Ελευθερία» (PSOL). Ο σύντροφός της, ο Γκλάουγκερ Μπράγκα, είναι επίσης βουλευτής του ίδιου κόμματος και εκλέγεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Φλάβιο Ντίνο ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Χ ότι ζήτησε από την ομοσπονδιακή αστυνομία να ερευνήσει την υπόθεση, καθώς διατυπώθηκαν κάποιες υποψίες ότι η εκτέλεση των γιατρών μπορεί να είχε πολιτικά κίνητρα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εξέφρασε τη «βαθύτατη θλίψη» και την «αγανάκτησή» του για τις δολοφονίες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους συγγενείς των θυμάτων.

Το PSOL ζήτησε τη διενέργεια «αποτελεσματικής έρευνας» για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Η μαύρη ακτιβίστρια και δημοτική σύμβουλος του Ρίο, Μαριέλε Φράνκο, η οποία δολοφονήθηκε τον Μάρτιο του 2018, ήταν μέλος αυτού του κόμματος. Πέντε χρόνια μετά, δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της.

To Top