Ένα τριώροφο κτίριο στο κέντρο του Κιέβου υπέστη σοβαρές ζημιές από ρωσική πυραυλική επίθεση το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ζήτησε και πάλι από τους συμμάχους της χώρας του να της προσφέρουν επιπλέον μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.

Τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Εκρήξεις στην πρωτεύουσα. Γρήγορα στα καταφύγια!», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έπειτα από πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου έπεσαν συντρίμμια στη συνοικία Πετσέρσκι. Κτίριο υπέστη ζημιές», επεσήμανε ο Σέρχιι Πόπκο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο οποίος σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε επισημάνει ότι πρόκειται για κτίριο κατοικιών.

Ο Κλίτσκο πρόσθεσε ότι δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Συντρίμμια έπεσαν και τις συνοικίες Σολομιάνσκι, Χολοσιίφκσι και Ντνίπρο, επεσήμανε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο Κίεβο Μπρίτζετ Μπριν κατήγγειλε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να επιτεθεί εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες η Ρωσία έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους και drones εναντίον κυρίαρχης χώρας», τόνισε.

Αντιαεροπορική άμυνα

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο σήμερα, όπως έγραψε ο διοικητής της στο Telegram. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε και πάλι σήμερα από τους διεθνείς εταίρους της χώρας του να της προσφέρουν επιπλέον μέσα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Δεν υπάρχουν ωμότητες που οι Ρώσοι μπάσταρδοι δεν θα διαπράξουν, περιλαμβανομένης απόπειρας πλήγματος με βαλλιστικό πύραυλο στην καρδιά μιας πόλης πολλών εκατομμυρίων κατοίκων», τόνισε ο Κουλέμπα με ανάρτησή του στο Χ.

«Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα, κυρίως συστήματα Patriot και πυραύλους που μπορούν να απωθήσουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση», πρόσθεσε.