Κόσμος

Βίντεο από επίθεση ουκρανικού θαλάσσιου drone σε ρωσικό πλοίο – Ο πόλεμος εξαπλώνεται στη Μαύρη Θάλα…

russia 1

Βίντεο από επίθεση ουκρανικού θαλάσσιου drone σε ρωσικό πλοίο – Ο πόλεμος εξαπλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα

Σημαντικές ζημιές φέρεται κατά τους Ουκρανούς να έχει υποστεί ρωσικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού από επίθεση θαλάσσιων drones σε ρωσική βάση στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ισχυρισμοί των ουκρανικών πηγών συνοδεύονται από βίντεο, που δείχνουν ένα θαλάσσιο drone, να πέφτει πάνω στο πλοίο, στο λιμάνι, Νοβοροσίσκ. Ωστόσο η Μόσχα υποβαθμίζοντας το περιστατικό υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός απέκρουσε την ουκρανική επίθεση στη ναυτική της βάση και διέψευσε πως προκλήθηκαν ζημιές σε πλοίο.

Σημειώνεται πως το Νοβορσίσκ, εκτός από μια σημαντική ναυτική βάση της Ρωσίας, αποτελεί και σημαντικό κόμβο για τις ρωσικές εξαγωγές. Από εκεί εξάγονται καθημερινά περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου – περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς. Οι λιμενικές αρχές ανέστειλαν προσωρινά κάθε κίνηση πλοίων μετά την επίθεση, σύμφωνα με την Κοινοπραξία Caspian Pipeline, η οποία φορτώνει πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια στο λιμάνι.

Τα θαλάσσια drones, το «νέο» όπλο των ουκρανών

Το Κίεβο επιμένει πως το αρματαγωγό «Olenegorsky Gornyak» χτυπήθηκε και υπέστη σοβαρή παραβίαση. Ουκρανικές πηγές ισχυρίστηκαν στο BBC πως το πλοίο χτυπήθηκε από θαλάσσιο drone που μετέφερε περίπου 450 κιλά δυναμίτη. Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους απέστειλαν στο βρετανικό δίκτυο και ένα σχετικό βίντεο.

Τα θαλάσσια drones είναι μικρά, μη επανδρωμένα σκάφη που επιχειρούν πάνω ή κάτω από την επιφάνεια του νερού. Το βίντεο δείχνει ένα τέτοιο σκάφος να κινείται με ταχύτητα προς το πλοίο και στη συνέχεια η μετάδοση της εικόνας διακόπτεται, προφανώς λόγω της πρόσκρουσης.

Επίσης ένα μη επαληθευμένο από ανεξάρτητες πηγές βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται ότι δείχνει τη ζημιά στο πλοίο, ενώ ένα άλλο το δείχνει να έχει πάρει κλίση.

Έρευνα του BBC Verify δείχνει ότι η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον 11 επιθέσεις με θαλάσσια drones, στόχος των οποίων ήταν στρατιωτικά πλοία και στη ναυτική βάση της Ρωσίας στη Σεβαστούπολη αλλά και στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν στο CNN ότι θαλάσσια drones χρησιμοποιήθηκαν και στην επίθεση στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία τον Ιούλιο.

Τα θαλάσσια drones αποτελούν το «νέο» όπλο της Ουκρανίας στο πόλεμο κατά της Ρωσίας. Αν και τα εν λόγω μη επανδρωμένα σκάφη καμικάζι έχουν ριχτεί στη μάχη από πέρυσι, η χρήση τους έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα καθώς αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια σε μεγάλα πλοία με ισχυρά όπλα.

Οι επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έκτοτε έχουν χτυπήσει επανειλημμένα λιμενικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και σιλό σιτηρών. Η Ρωσία ανέφερε επίσης αύξηση στις απόπειρες επιθέσεων με drones του ουκρανικού ναυτικού σε δικά της πολεμικά πλοία και ναυτικές βάσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

To Top