Κόσμος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Γι’ αυτό που έκανε η Ρωσία στο Κραματόρσκ της αξίζουν δύο πράγματα, να χάσει κα…

Zelenski 1

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Γι’ αυτό που έκανε η Ρωσία στο Κραματόρσκ της αξίζουν δύο πράγματα, να χάσει και να δικαστεί

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αποστολή νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα του.

Αυτά τα όπλα, ανάμεσά τους συστήματα HIMARS και πύραυλοι Patriot και Stinger, αποκάλυψε ο κ. Ζελένσκι θα χρησιμεύσουν για να δώσουν νέα ώθηση στον στρατό της Ουκρανίας, ο οποίος θα επιχειρήσει να απαντήσει μετά την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό δρόμο στο Κραματόρσκ την Τρίτη (27/6), όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τρία άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 40.

«Η επίθεση έγινε ακριβώς ένα χρόνο μετά την επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Κρεμέντσουκ όπου είχαμε 22 νεκρούς. Γι’ αυτό που έκανε η Ρωσία της αξίζουν δύο πράγματα: Να χάσει και να δικαστούν όλοι οι Ρώσοι δολοφόνοι και τρομοκράτες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο νυχτερινό του διάγγελμα.

Καθαίρεσε τον επικεφαλής κρατικής βιομηχανίας όπλων

Στο μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απομάκρυνε από τη θέση του τον επικεφαλής της κρατικής βιομηχανίας όπλων Ukroboronprom, τον Γιούρι Χούσιεφ, με διάταγμά του που δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Χούσιεφ βρισκόταν στη θέση από τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, διάδοχός του θα είναι ο Χέρμαν Σμετάνιν, επικεφαλής εργοστασίου που παράγει τεθωρακισμένα οχήματα στο Χάρκοβο. Οι υπηρεσίες της προεδρίας δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη διοικητική αλλαγή αυτή.

Σύμφωνα με την ψηφιακή εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα, ο κ. Ζελένσκι ανέμενε από τον κ. Χούσιεφ να αυξήσει την παραγωγή συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς, αλλά οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Το Κίεβο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους πυραύλους που του δωρίζουν οι σύμμαχοί του στη Δύση.

To Top