Κόσμος

«Βούλιαξε» η Λαμπεντούζα, χάος από την άφιξη 7.000 μεταναστών – Νεκρό βρέφος 5 μηνών

italia0

«Βούλιαξε» η Λαμπεντούζα, χάος από την άφιξη 7.000 μεταναστών – Νεκρό βρέφος 5 μηνών

Ένας μικρός στόλος από σαπιοκάραβα γεμάτα μετανάστες έφτασε στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα την Τετάρτη το βράδυ, αποβιβάζοντας περισσότερους από 7.000 ανθρώπους, με την ιταλική ακτοφυλακή να αδυνατεί να αποτρέψει τα πλοία των λαθρεμπόρων και θέτοντας εν αμφιβόλω τη δέσμευση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση. Μάλιστα, ένα αγοράκι πέντε μηνών πνίγηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, καθώς όταν το λίμενικό προσπάθησε να μεταφέρει στην ακτή 46 άτομα από το σκάφος, εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους, σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, με κάποιους να πέφτουν μέσα στο νερό. Το βρέφος, έπεσε από τα χέρια της μητέρας του και βρήκε τραγικό θάνατο λίγα μόλις μέτρα από τη στεριά.

«Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας, τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις», τόνισε η Μελόνι. Eπιβεβαίωσε ότι «πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία». «Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης σε συνέντευξή της στη RAI.

meloni
«Βούλιαξε» η Λαμπεντούζα, χάος από την άφιξη 7.000 μεταναστών – Νεκρό βρέφος 5 μηνών 3

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Λέγκα και Ιταλός υπουργός Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι. «Πρόκειται για πράξη πολέμου κατά της χώρας μου. Σίγουρα δεν είναι κάτι τυχαίο, θεωρώ ότι κάποιος θέλει να βάλει σε δύσκολη θέση την κυβέρνησή μας, διότι “δεν βολεύει”. Αν ο ρυθμός των αφίξεων συνεχιστεί αμείωτος, όλες οι πιθανές παρεμβάσεις είναι στο τραπέζι για την αντιμετώπιση του φαινομένου» είπε ο Σαλβίνι.

Η μαζική άφιξη περίπου 6.800 μεταναστών μέσα σε ένα 24ωρο και με τη μοναδική δομή του νησιού να έχει χωρητικότητα 450 κλινών, οι εικόνες συνωστισμού και χάους ήταν αναμενόμενες. Οι αρχές προσπάθησαν να μεταφέρουν τους μετανάστες μέσω εμπορικών πορθμείων και πλοίων της ακτοφυλακής στη Σικελία και την Καλαβρία στα νότια της ηπειρωτικής Ιταλίας.

Η Francesca Basile, εκπρόσωπος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού στη Λαμπεντούζα, δήλωσε ότι καταβάλλουν «τεράστια προσπάθεια» για να παρέχουν «βασικές υπηρεσίες» στους 6.000 μετανάστες στο κέντρο της Λαμπεντούζα.

Το μεταναστευτικό προκαλεί νέες εντάσεις μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, η Γερμανία σταμάτησε να υποδέχεται μετανάστες που βρίσκονται στην Ιταλία και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες βάσει του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης. Η απόφαση, έρχεται σε συνέχεια της κίνησης της Ρώμης να σταματήσει να δέχεται αιτούντες άσυλο, οι οποίοι βρίσκονται στη Γερμανία, αλλά εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την Ιταλία. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα La Repubblica επιβεβαίωσε τη μεταστροφή.

To Top