Κόσμος

Βρέθηκαν 129 μετανάστες στοιβαγμένοι σε φορτηγό εν μέσω καύσωνα στο Μεξικό

Βρέθηκαν 129 μετανάστες στοιβαγμένοι σε φορτηγό εν μέσω καύσωνα στο Μεξικό

Οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως εντόπισαν 129 μετανάστες, διαφόρων εθνικοτήτων, στοιβαγμένους στο ρυμουλκούμενο φορτηγού στην πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά).

Οι μετανάστες, «από τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ινδία» εντοπίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Το INM διευκρίνισε πως οι 51 από αυτούς, υπήκοοι Γουατεμάλας, επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους, στην πόλη Τεκούν Ουμάν (κεντρικά).

Δεκαεννέα ασυνόδευτοι ανήλικοι, από τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα, οδηγήθηκαν σε ειδικό κέντρο υποδοχής, τους υπόλοιπους παρέλαβε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας.

Χιλιάδες μετανάστες από διάφορες χώρες διασχίζουν καθημερινά το Μεξικό, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Καθ’ οδόν, μετατρέπονται συχνά σε θύματα συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος ή διακινητών ανθρώπων.

Ο εντοπισμός των μεταναστών έγινε εν μέσω κύματος καύσωνα στο Μεξικό, με τις θερμοκρασίες να φθάνουν ακόμη και τους 45° Κελσίου σε αρκετές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Βερακρούς.

Στα τέλη Μαΐου, οι αρχές εντόπισαν 175 μετανάστες στοιβαγμένους σε φορτηγό στην πολιτεία Τσιάπας.

Ο επικεφαλής του INM, ο Φρανσίσκο Γαρδούνιο, συζήτησε την Παρασκευή με γουατεμαλτέκους αξιωματούχους για τη χορήγηση αποζημιώσεων στα θύματα και στις οικογένειες τους μετά την πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης μεταναστών τον Μάρτιο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους, ανέφερε ο μεξικανική δημόσια αρχή σε χωριστή ανακοίνωσή του.

To Top