Τις 100 πλησιάζουν οι αγωγές που ετοιμάζονται κατά του υπουργείου Εσωτερικών για τα email που έστειλε στους απόδημους η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με το MEGA και το LIVE News, η ευρωβουλευτής έχει λάβει επίσης δέκα εξώδικα από άτομα που πήραν email της, ενώ έχει γίνει και μια αγωγή εναντίον της. Η ίδια έχει παραδώσει όλο το αρχείο της στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η οποία χθες βρισκόταν επί τέσσερις ώρες στο υπουργείο Εσωτερικών.

Μιλώντας στο Kontra News, το βράδυ της Πέμπτης, ο δικηγόρος των αποδήμων, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ανέφερε σχετικά με την υπόθεση: «Αυτό που έχουμε σίγουρο και ομολογημένο, είναι ότι υπάρχει η αρχική διαρροή του 2023. Το έχω επιβεβαιώσει και εγώ στη συνομιλία μου με 100άδες αποδήμους. Πρόκειται για τους ανθρώπους που είχαν δηλώσει τα στοιχεία τους για να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των κατοίκων εξωτερικού του 2023.

Είναι δεδομένο ότι η διαρροή αυτή αφορά μια βάση δεδομένων που υπήρχε. Αυτό είναι ξεκάθαρο πια, το έχει παραδεχθεί η κυβέρνηση. Εμείς κάνουμε αγωγές αποζημίωσης στο Ελληνικό Δημόσιο, ως ολότητα, ως νομικό πρόσωπο γιατί το ΥΠΕΣ δεν τήρησε τα μέτρα ασφαλείας που επιβάλλει ο GDPR ώστε να μην διαρρεύσουν τα δεδομένα. Το έχει ομολογήσει η κυβέρνηση, το υπουργείο δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα. Ζητάμε 20.000 ευρώ ανά άτομο θιγόμενο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο. Όταν το ελληνικό δημόσιο πληρώσει αποζημιώσεις, μετά υπάρχει η φάση της αναγωγής. Βρίσκουμε το υπόλογο πρόσωπο και τα λεφτά που θα έχει πληρώσει το δημόσιο τα αναζητούμε από τον υπάλληλο τον συγκεκριμένο, που μπορεί να είναι και ψηλά στην ιεραρχία.

Ο γγ του υπουργείο Εσωτερικών που παραιτήθηκε ανέλαβε μια πολιτική ευθύνη γιατί κάποια συνεργάτις του φαίνεται να τα έδωσε. Θα δούμε πού θα καταλήξει η εισαγγελική έρευνα. Ο εισαγγελέας ελέγχοντας τη διαρροή και καλώντας τα πρόσωπα, θα προσπαθήσει να διαπιστώσει αν προσωποιείται η ευθύνη. Αν μπορεί δηλαδή η πολιτική ευθύνη να γίνει και ποινική. Αν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής. Αν μάθουμε ότι ασκείται ποινική δίωξη σε φυσικά πρόσωπα, θα πάμε ως απόδημοι θα δηλώσουμε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας να πάρουμε τη δικογραφία να πάρουμε μέρος στην ποινική δίκη και μετά μπορεί να κάνουμε και δικές μας ενέργειες».