Οικονομία

«Ξαναβγαίνει» στις αγορές η Ελλάδα με νέο 10ετές – Γιατί είναι θετικό το momentum

ot greek bonds2 1024x600 1 768x450 1

ot greek bonds2 1024x600 1 768x450 1

Στην έκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δίνοντας εντολή στις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale να ετοιμάσουν την δημοπρασία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Ελληνική Δημοκρατία, με αξιολόγηση Ba1 / BBB- / BBB- / BBBL (Moody’s stb./S&P stb./Fitch stb./DBRS stb.), έχει ορίσει τις Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Societe Generale ως Επικεφαλής Διαχειριστές για ένα νέο 10ετές ομόλογο λήξης 15 Ιουνίου 2034.

Η κοινοπρακτική συναλλαγή θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Το πρόγραμμα για το 2024

Στα 18,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024. Εξ αυτών όπως προβλέπεται στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα αγγλικά, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο.

O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς υπάρχει σαφής στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα του Νότου, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των κερδισμένων. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις αποδόσεις του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 3,28% με το spread να κινείται πέριξ των 100 μονάδων. Το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες.

Το κλίμα αλλάζει

Η μείωση αυτών των περιθωρίων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αφότου η μακροχρόνια κρίση χρέους απείλησε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα στην αγκαλιά των δανειστών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times, ο Aman Basal της Citi, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη, «το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όρια μεταξύ πυρήνα [της ευρωζώνης] και περιφέρειας θα θολώσουν».

Ο ίδιος επεσήμανε τη μείωση του χρέους στα επίπεδα του ΑΕΠ μεταξύ των περιφερειακών χωρών και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους σε πάλαι ποτέ ισχυρές οικονομίες όπως Γαλλία και τη Γερμανία.

Ενδεικτική είναι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, με μέτρια πτώση να προβλέπεται και στην Ιταλία και την Ισπανία.

Πηγή: ot.gr

To Top