Κόσμος

Ξεκινά τον Οκτώβριο στην Αριζόνα η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16

F 16

Ξεκινά τον Οκτώβριο στην Αριζόνα η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα F-16

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα πως τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει στην Αριζόνα η εκπαίδευση ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο ταξίαρχος της πολεμικής αεροπορίας Πατ Ράιντερ, διευκρίνισε ότι η εκπαίδευση των ουκρανών πιλότων θα ξεκινήσει αφότου ολοκληρώσουν σεμινάρια αγγλικής γλώσσας. Την εκπαίδευση θα παρακολουθήσουν πιλότοι και τεχνικοί συντήρησης αεροσκαφών, συμπλήρωσε ο Ράιντερ.

Την Κυριακή, Δανία και Ολλανδία δεσμεύτηκαν να παραδώσουν F-16 στην Ουκρανία, εκπληρώνοντας ένα πολύμηνο αίτημα του Κιέβου, που θεωρεί ότι η ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας του θα συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση της αντεπίθεσης που έχει εξαπολύσει για την απελευθέρωση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας γνωστοποίησε σήμερα πως σκοπεύει να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία.

Η Δανία έχει ήδη ξεκινήσει να εκπαιδεύει ουκρανούς πιλότους στα F-16. Οκτώ πιλότοι και 65 τεχνικοί συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών εκπαιδεύονται στην αεροπορική βάση Σκρίντστρουπ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορειο Ειδήεων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάιο τα προγράμματα εκπαίδευσης ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούλησή τους να υποστηρίξουν – για όσο διάστημα χρειαστεί – το Κίεβο στον αγώνα που δίνει εναντίον των ρώσων εισβολέων, τονίζοντας παράλληλα πως δεν επιθυμούν μια πολεμική αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα.

To Top